Kis-Halas Judit: A „Mennyei Orvos Asszony gyűdi Apothékája” - előadás a Szekfű Gyula Könyvtárban

Kis-Halas Judit: A „Mennyei Orvos Asszony gyűdi Apothékája” - előadás plakátja

A Magyar Hagiográfiai Társaság tisztelettel meghív minden érdeklődőt 
Kis-Halas Judit ["Kelet-Nyugat" Kutatócsoport] A „Mennyei Orvos Asszony gyűdi Apothékája” A gyógyítás egyházi szférája egy 18. századi kegyhely tükrében című előadására.
 

 

 

Időpont: 2020. FEBRUÁR 24., 17:00

Helyszín: ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtára (Múzeum körút. 6-8. 1. em. 115.)
 

 

 

A „Mennyei Orvos Asszony gyűdi Apothékája”
A gyógyítás egyházi szférája egy 18. századi kegyhely tükrében
Kis-Halas Judit

A Siklós várától alig két kilométerre fekvő, teljes egészében reformátusok lakta Gyűd a 17. század végén, a török elleni felszabadító harcokat követően vált a Mária-tisztelet egyik dél-dunántúli központjává. A 18. században a kegyhelyet gondozó ferences szerzetesek több mint 337 csodás gyógyulás és megmenekülés történetét jegyezték fel a Historia Domusban, amelyekből két latin nyelvű csoda-lista, egy németül íródott mirákulumoskönyv kézirata, valamint egy püspöki vizitációt követő vármegyei vizsgálat csodákat is tartalmazó jegyzőkönyve maradt ránk. A mirákulumjegyzékek, valamint a gyűdi és a siklósi rendházból fennmaradt további írott vagy nyomtatott források (prédikációgyűjtemények, szertartáskönyvek) és tárgyi emlékek (hálatárgyak, ex-voto képek, oltárképek, stb.) alapján ismertetem a gyűdi mirákulum-történetek betegség-csoportjait, a csodás gyógyulások résztvevőit (a betegeket), a kegyhely által kínált szakrális gyógymódokat, és végül a csodás gyógyítás szereplőit: Szűz Máriától az orvosdoktorokig. Az előadás második részében a gyűdi csoda-elbeszéléseken alapuló esettanulmányokat mutatok be. A pestisről szóló történetek példáján arról beszélek, hogy milyen megoldásokat kínált a szakrális medicina a járványra, mint össztársadalmi krízishelyzetre. Az ún. „életjel” (Lebenszeichen) -jelenség apropóján e középkortól fogva ismert csodatípus barokk kori szerepét, helyi társadalmi kontextusát tárgyalom az erre vonatkozó gyűdi csodatörténetek segítségével. Végül a boszorkányság és az egyházi orvoslás interferenciáit veszem sorra a boszorkányrontásként értelmezett esetek kapcsán.
 

Keresés
Szín
Alapítvány
Chat
Egyetemi Könyvtárért Alapítvány
Chat
Anonymous
vodkát akarok!!!!! :D
2019.02.08. 13:01
Vodkát nem tartunk a könyvtárban, de például az Egyetemi Könyvtár közelében számos vendéglátóhely található. :)
Anonymous
Tisztelt Könyvtár Szolgálat! A SciFinder adatbázis elérésével kapcsolatban érdeklődöm. Egyetemi hálózatról próbáltam belépni, a bejelentkezéshez caesar azonosítót és jelszót megadva, de nem működött. Hogy tudnám a legegyszerűbben elérni az adatbázist?
2019.03.22. 14:39
Köszönjük az üzenetet! Kollégáink igyekszenek minél hamarabb elhárítani a problémát, 1-2 nap türelmet kérünk.
Anonymous
???
2019.04.16. 13:51
Anonymous
Látogatójeggyel is van lehetőség az Arcanum Digitális Tudománytáron megnézni a digitalizált folyóiratokat?
2019.04.17. 11:45
Kedves Érdeklődő! Igen, gépeinken szabad a hozzáférés az Arcanum adatbázisaihoz.
Anonymous
Is it free to use the library space and wifi for general public?
2019.06.13. 10:34
Yes, you can use our library and the services free with a visitor's pass which you can get to information desk on ground floor.
Send message, Previous messages
Site color

blue

pink

green

orange

claret

Keresés

Catalogue

Searches in the holding of the University Library Service.ELTEFind (test)

It searches in our online catalogue and digital repository (EDIT).

On website

Alacsony felbontáson nézi honlapunkat, ezért tartalma nem jeleníthető meg. Növelje meg az ablak méretét, vagy keresse fel kis felbontásra szánt honlapunkat a http://konyvtar.elte.hu/m oldalon.