Keszeiné Barki Katalin kitüntetése
Több évtizedes elkötelezett, az országos...
Megújult a ruhatárunk!
Könyvtárunk megújult ruhatári szolgáltatással...
1% - a könyvtárért
A 2018-ban Magyar Örökség Díjat és Minősített...
5107
5090
5016
 

Az Év Levéltári Kiadványa

Oklevél

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár és az MTA – ELTE Egyetemtörténeti Kutatócsoport által közösen kiadott Haraszti Szabó Péter, Kelényi Borbála és Szögi László Magyarországi diákok a prágai és krakkói egyetemeken 1348–1525 című munkája a Magyar Levéltárosok Egyesülete által meghirdetett az Év Levéltári Kiadványa Díj  2017 versenyen a Levéltári szakmai kiadványok kategóriában I. helyezést ért el. A 2018. február 27-ei díjátadón Dr. Tóth Krisztina megbízott levéltárvezető vette át a kitüntetést Dr. Érszegi Géza, az ELTE címzetes egyetemi tanára elismerő szavai és kötetbemutatója mellett. Az eseményen köszöntőt tartott Dr. Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, a díjakat Dr. Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke adta át.

A kiadvány a középkorban a Prágai és Krakkói Egyetemen tanuló közel ötezer magyarországi diákot veszi számba, kitérve többük élet- és karrierpályájára is. A díjazott kötetet Dr. Draskóczy István, az MTA–ELTE Egyetemtörténeti Kutatócsoport vezetője szerkesztette. A kutatócsoport célja a magyar felsőoktatás eddig kevéssé kutatott és még fel nem tárt történetének vizsgálata és eredményeinek korszerű formában történő közzététele. A kötetsorozat első része a Bécsi Univerzitás kutatására fókuszált. A jelen kiadvány megjelenéséhez a Dr. Szögi László által megkezdett feltáró munka folytatásaként Haraszti Szabó Péter a Prágai Egyetemen tanult magyarok adataira derített fényt, Kelényi Borbála pedig a Krakkói Egyetemen tanult nagyszámú magyar hallgató adatait összegezte és egészítette ki új kutatási eredményekkel. A tervek szerint a sorozat harmadik kötetében az itáliai, franciaországi és a német egyetemeket látogató peregrinusok adatait készülnek prezentálni. A részletes programot itt érheti el, az elismerésről további hírt az ELTE honlapján talál.

Keresés
Szín
Alapítvány
Chat
Egyetemi Könyvtárért Alapítvány
Chat
Nem azonosított felhasználó
Kedves Könyvtár! Érdeklődni szeretnék, hogy azon könyveknél, ahol az áll, hogy "rövid kölcsönzés", mit is takar valójában? Egy szótárról lenne szó. Előe is köszönöm a választ!
2018.04.26. 12:29
Kedves Kérdező, a katalógusban nemcsak az Egyetemi Könyvtár állományának adatait láthatja, hanem az ELTE egyéb tagkönyvtáraiét is. A "rövid kölcsönzés" kiírásnál meg kell nézni, hogy mely könyvtárhoz tartozik és tőlük megkérdezni, mivel nálunk nincs ilyen kategória, így nem is tudunk erre válaszolni. Ha a katalógusban keres, akkor a találati lista jobb szélén vannak a példányadatok, azaz, hogy adott könyvből mely könyvtárban van példány és hány darab. Üdvözlettel: egy e-könyvtáros
Nem azonosított felhasználó
Kedves Könyvtár! Érdeklődni szereték, hogy a MaNDA adatbázisában (http://mandadb.hu) fizetős hozzáféréssel elérhető dokumentumokat ELTE könyvtári tagság birtokában tudom-e otthoni számítógépen olvasni? Üdvözlettel: Harsányi Péter
2018.06.12. 17:59
Kedves Harsányi Péter! A MANDA adatbázisban szereplő egyes tartalmak korlátozás nélkül elérhetőek, függetlenül attól hogy milyen IP címről, mely könyvtár tagjaként keresi az adott dokumentumot. Más esetekben a feltöltött tételek nem hozzáférhetőek. Ebben az esetben megoldás lehet, ha a dokumentum elérése céljából felveszi a kapcsolatot a feltöltő intézménnyel. Üdvözlettel: egy e-könyvtáros
Nem azonosított felhasználó
Kedves könyvtáros! Az InCites adatbázist szeretném használni. Stunnel-en keresztül próbáltam és a caesar.elte.hu végű email címmel regisztráltam, de nem enged be. az írja: "You do not have a subscription to the InCites pro..." mi lehet a gond?
2018.10.17. 10:04
Kedves Érdeklődő! Az adatbázis-használattal kapcsolatos probléma megoldása érdekében kérem, vegye fel a kapcsolatot az illetékes kollégával a nagy.roland@lib.elte.hu e-mail címen. Üdvözlettel: Balogh Ildikó ELTE EKL
Nem azonosított felhasználó
Does your library have research guides, libguides, subject guides? and do you have specific librarians for each subject?
2018.11.02. 19:16
Nem azonosított felhasználó
vodkát akarok!!!!! :D
2019.02.08. 13:01
Üzenetküldés, korábbi üzenetek
Oldalszín

kék

pink

zöld

narancs

bordó

Keresés

Katalógus

Az Egyetemi Könyvtári Szolgálat dokumentumállományában keres.ELTEFind (teszt)

A kereső az online katalógusunkban és a digitális gyűjteményünkben (EDIT) keres.

Weboldal

Alacsony felbontáson nézi honlapunkat, ezért tartalma nem jeleníthető meg. Növelje meg az ablak méretét, vagy keresse fel kis felbontásra szánt honlapunkat a http://konyvtar.elte.hu/m oldalon.