Virtuális túra a Magyar kultúra napján
A magyar kultúra napja (2021. január 22.)...
Egy kiállítás képei
Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2021. évi...
A CEUPress kiadványai könyvtárunkban
A CEU felajánlásának köszönhetően több tucat...
1% – a könyvtárért
A 2018-ban Magyar Örökség Díjat és az Egyetemi...
Új év, új főigazgató
A 2020. év végén Kálóczi Katalin leköszönt az...
Elkötelezettség a Kiválóságért
Magyarországon első könyvtárként az ELTE Egyetemi...
7117
7105
7092
7082
7077
7012
 

K21 beszámoló nap – Eredmények a minőségfejlesztés tükrében

A Minősített Könyvtár címet viselő Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ) és a K21 Minőségirányítási Koordinációs Bizottsága az eredmények tekintetében rendkívül sikeres évet zárhatott. Idén Magyarországon első könyvtárként az EKSZ elnyerte az EFQM „Elkötelezettség a Kiválóságért” tanúsítványt. Az év utolsó beszámoló napján a minőségirányítási bizottság egy Teams-megbeszélés keretében összegezte a 2020. év eredményeit.

Az elismerés elnyerésével az ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat hazánkban úttörőnek tekinthető a könyvtárak sorában. A pályázat részeként az EKSZ könyvtárosai együttműködésével átfogó önértékelésre és három fejlesztési projekt sikeres megvalósítására került sor, annak ellenére, hogy a járványügyi helyzet sajnos nem tette lehetővé a személyes értekezletek és megbeszélések tartását. A csoport az elmúlt évben sok új taggal is bővült, akik hozzájárulnak a minőségfejlesztési munka hatékonyságának növeléséhez.

Elkészült az EKSZ minőségfejlesztési jelentése, és a Nem megfelelő szolgáltatásokról (NMSZ) szóló jelentések kiértékelése. Az Akadálymentes könyvtár munkacsoport az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárral, valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) együttműködve magyar nyelvű felirattal ellátott jelnyelvi videókat készített a koronavírus-járvány miatt átmenetileg bezárt könyvtárak aktuális és online elérhető szolgáltatásairól.

A Primer kutatások munkacsoportja a 2019-es munkatársi és a 2020-as hallgatói felmérés eredményeinek kiértékelését végezte el, és teljesítette a 2020-as munkatársi felmérés kérdéseinek felülvizsgálatát. Az idei év kiemelt feladatát a kommunikációs felmérés kérdőíveinek összeállítása, a felmérés elvégzése és az eredmények kiértékelése képezte, mely az EFQM-pályázat részeként a kommunikációs intézkedési tervek elkészítésének alapjául szolgált.

A Folyamatirányítási csoport a tavalyi audit során felülvizsgált folyamatleírás javítását, és négy folyamat auditálását hajtotta végre. A Kommunikációs munkacsoport pedig az év folyamán folyamatosan tájékoztatást nyújtott a portálon és a hírlevelekben az EKSZ könyvtárainak online szolgáltatásairól, az elérhető fejlesztésekről (online források egy kattintással, Skype-tájékoztatás), az új közös keresőről (ELTEfind), az online beiratkozás és tagsághosszabbítás lehetőségéről, a mobil ELTE Könyvtár WebApp továbbfejlesztett változatáról, a K21 eseményeiről és eredményeiről. Kiemelt feladatuk közé tartozott a kommunikációs felméréshez a kérdőívek célcsoportok szerinti motivációs leveleinek elkészítése, a címlisták ellenőrzése, és a kérdőívek kiküldése.

A Könyvtárvezetői munkacsoport az EFQM-pályázat és a rendkívüli helyzet miatt idén több online megbeszélést is folytatott. Elvégezték az EFQM pályázat előkészítését, aktívan részt vettek az önértékelésben, a fejlesztési projektek kiválasztásában és megvalósításában. Rendszeresen egyeztettek az online könyvtári szolgáltatások fejlesztéséről, a továbbfejlesztett WebApp applikációról és a szakdolgozatok ELTE EDIT-repozitóriumba történő feltöltéséről.

Az elvégzett munkafolyamatok értékelése és összegzése mellett a virtuális térben lehetőség nyílt az EFQM „Elkötelezettség a Kiválóságért” tanúsítvány elnyerésének megünneplésére, melynek keretében a pályázat fejlesztési tervei: az Egyetemi Könyvtári Szolgálat valamennyi könyvtárát átfogó asszimilációs projekt, a teljesítményértékelési rendszer dokumentációjának kidolgozását célzó projekt, valamint az EKSZ kommunikációjának fejlesztésére irányuló intézkedési terv is napirendre került, a jövőbeni feladatok és kihívások felvázolásával.

A projektekről részletesebben portálunkon olvashat. Az EFQM pályázatához kapcsolódó dokumentumok az ELTE Digitális Intézményi Tudástárában (EDIT) a https://edit.elte.hu/xmlui/handle/10831/51360 linken elérhetőek. További részletek eredményeinkről az ELTE honlapján találhatók. Újabb fejlesztéseinkről és eredményeinkről portálunkon hamarosan friss hírrel jelentkezünk!

Keresés
Szín
Alapítvány
Chat
Egyetemi Könyvtárért Alapítvány
Chat
Nem azonosított felhasználó
vodkát akarok!!!!! :D
2019.02.08. 13:01
Vodkát nem tartunk a könyvtárban, de például az Egyetemi Könyvtár közelében számos vendéglátóhely található. :)
Nem azonosított felhasználó
Tisztelt Könyvtár Szolgálat! A SciFinder adatbázis elérésével kapcsolatban érdeklődöm. Egyetemi hálózatról próbáltam belépni, a bejelentkezéshez caesar azonosítót és jelszót megadva, de nem működött. Hogy tudnám a legegyszerűbben elérni az adatbázist?
2019.03.22. 14:39
Köszönjük az üzenetet! Kollégáink igyekszenek minél hamarabb elhárítani a problémát, 1-2 nap türelmet kérünk.
Nem azonosított felhasználó
???
2019.04.16. 13:51
Nem azonosított felhasználó
Látogatójeggyel is van lehetőség az Arcanum Digitális Tudománytáron megnézni a digitalizált folyóiratokat?
2019.04.17. 11:45
Kedves Érdeklődő! Igen, gépeinken szabad a hozzáférés az Arcanum adatbázisaihoz.
Nem azonosított felhasználó
Is it free to use the library space and wifi for general public?
2019.06.13. 10:34
Yes, you can use our library and the services free with a visitor's pass which you can get to information desk on ground floor.
Üzenetküldés, korábbi üzenetek
Oldalszín

kék

pink

zöld

narancs

bordó

Keresés

Régi katalógus

Az Egyetemi Könyvtári Szolgálat dokumentumállományában keres.ELTEFind (teszt)

A kereső az online katalógusunkban és a digitális gyűjteményünkben (EDIT) keres.

Weboldal

Alacsony felbontáson nézi honlapunkat, ezért tartalma nem jeleníthető meg. Növelje meg az ablak méretét, vagy keresse fel kis felbontásra szánt honlapunkat a http://konyvtar.elte.hu/m oldalon.