"Varázslók pálcája" - január 17. péntek 18:00 - Lábass Endre vendége Lábas Zoltán díszlettervező, képzőművész

2013/2014-es tanévben is folytatódik a 2011 tavaszán megkezdett „Varázslók pálcája” beszélgetéssorozat , melyet Lábass Endre, az Egyetemi Könyvtárral évtizedek óta szoros kapcsolatban álló festőművész-író folytat művész és tudós barátaival.

A beszélgetéssorozat nem a hagyományosan megszokott író-olvasó találkozók forgatókönyve szerint zajlik, egyediségét a kérdező és vendégei közötti bensőséges kapcsolat adja, elmosva a „kérdező-kérdezett” viszony szokásos határait. Az így megszülető beszélgetések nem csupán megismertetnek az adott vendég munkásságával, művészi vagy tudományos hitvallásával, hanem önmagukban is egyfajta kulturális, művészeti élménnyel ajándékozzák meg a hallgatóságot.

 

6. beszélgetés:

Vendég: Lábas Zoltán díszlettervező, képzőművész

Lábas Zoltán 1956-ban született, Budapesten. Dolgozott a Magyar Nemzeti Galériában, nyomdásznak tanult, az Indigo csoport tagja volt, a Képzőművészeti Főiskolán elvégezte a Díszlet- és Jelmeztervező szakot, tervezett többek között a Szolnoki Szigligeti Színháznak és Enyedi Ildikó Az én huszadik századom c. filmjéhez. 1988-tól Németországban él - stuttgarti színházakban dolgozott, a Ludwigsburgi Filmfőiskolán díszleteket tervezett, kiállította társasjátéktalálmányait, fényképészettel, optikával kísérletezett, napelemmel működő árnyékszínházat alapított, dolgozott a Goethe Intézet számára, Fred Berndt-tel színdarabokat, operákat, kiállításokat tervez, megalapította a Casablanca Galériát Berlinben.   

Időpont: 2014. január 17., péntek, 18:00
Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár Nagyolvasó,1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatásával valósult meg.

Nem született testvérem, ezért mindenkiben testvért kerestem; nem élhettem nagyszüleimmel, ezért az egész városban elbűvölten hallgattam az öregek meséit - félelmetesek voltak és szépek, végtelen szenvedésről és gonoszságról szóltak -, sok nagyon különféle rokonom lett hát, rengeteg nagyszülőm, s milyen bölcs a sors, félig-meddig megöregedve még különös testvérekre is leltem, számomra ők valamiféle tüköremberek, sorsváltozatokként figyelem magunkat - ez az én árnyjátékom, optikai kísérletem.                                  

(Lábass Endre, Napház, 2014. január 12.)

 

Elektronikus anyagok Lábas Zoltánról:

www.zoltanlabas.de

http://www.umraum.zoltanlabas.de/umraum-y/source/y-01.html

www.umraum.zoltanlabas.de

www.galeriacasablanca.com