Hírarchívum

2023. március 28., kedd – 14:07
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az ELTE-n tanuló speciális szükségletű hallgatók esélyegyenlőségének képviseletét ellátó ELTE SZI Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (SHÜTI) kiadásában megjelent az „Egyenlő esélyű hozzáférés a felsőoktatásban: Tájékoztató oktatók és egyetemi munkatársak számára” című kiadvány, melynek példányai mostantól az ELTE mindegyik kari könyvtárában és az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban is elérhetőek.
2023. március 24., péntek – 12:31
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az Elsevier kiadó 2023 első félévében ingyenes, angol és magyar nyelvű online tréningeket ajánl az előfizető intézmények kutatóinak, egyetemi oktatóinak, MA- és PhD-hallgatóinak, valamint könyvtárosainak.
2023. március 23., csütörtök – 07:43
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
A Preprint Citation Index a legjelentősebb preprint repozitóriumokban elhelyezett cikkek multidiszciplináris gyűjteménye. A bemutatóról készült magyar nyelvű videófelvétel linkje elérhető hírünkben.
2023. március 13., hétfő – 17:17
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az Elsevier kiadó 2023 első félévében ingyenes, angol és magyar nyelvű online tréningeket ajánl az előfizető intézmények kutatóinak, egyetemi oktatóinak, MA és PhD hallgatóinak, valamint könyvtárosainak. Az első alkalommal a kutatási adatmenedzsment témájában hallhatnak hasznos információkat az érdeklődők.
2023. március 10., péntek – 07:35
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az MTMT Repozitóriumminősítő Szakbizottsága tanúsítványt adott ki újabb két ELTE Bölcsészettudományi Karhoz kötődő tudományos online folyóiratnak. A „Névtani Értesítő” és a „Dissertationes Archaeologicae ex Instituto Archaeologico Universitatis de Rolando Eötvös nominatae” folyóiratok nyerték el az MTMT minősítését, mely mind az egyetemen belül, mind országosan kiemelkedőnek számít.
2023. március 3., péntek – 15:23
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
A Yale Egyetem két adatbázishoz, az eHRAF World Cultures és az eHRAF Archaeology adatbázisokhoz biztosít 60 napos, intézményszintű kipróbálást az ELTE-polgárok számára. A próbaidőszak 2023. április 24-én ér véget.
2023. február 26., vasárnap – 13:41
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Többéves előkészítő munka után bevezetésre került az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban a rádiófrekvenciás azonosításon alapuló önkiszolgáló kölcsönzés és visszavétel. Az új szolgáltatás az Egyetemi Könyvtári Szolgálat tagkönyvtáraiban is folyamatosan elérhetővé válik.
2023. február 15., szerda – 13:08
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Hírünkben tájékoztatást nyújtunk, mely adatbázisokra fizet elő az ELTE az idei esztendőben az EISZ keretein belül. Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) a hazai felsőoktatás, közgyűjteményi szféra és a nonprofit kutatásban résztvevők számára nyújt hozzáférést elektronikus tudományos tartalmakhoz nemzeti licenc vásárlásával.
2023. február 8., szerda – 14:11
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár csatlakozott a Koreai Nemzeti Könyvtár (National Library of Korea Digitized Material Service) partneri programjához, melynek köszönhetően több mint kilencmillió digitális dokumentum vált elérhetővé, közel másfélmillió könyvvel. A tartalomhoz három könyvtár, az ELTE BTK Távol-keleti Intézet Könyvtára, az ELTE PPK Kari Könyvtára és az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár kijelölt termináljain biztosított a hozzáférés.
2023. február 7., kedd – 13:07
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az előadás-sorozat célja átfogó képet nyújtani oktatók, kutatók, hallgatók számára a négy meghirdetett témában, támogatva kutatásaikat, publikációs és tudománymetriai teljesítményük növelését, és mutatóik tudatos építését, de valamennyi előadás nyitott minden érdeklődő számára. Az előadások online formában, Microsoft Teams-felületen keresztül kerülnek megtartásra. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
2023. február 1., szerda – 14:36
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Először kaptak „MTMT Minősített folyóirat” címet ELTE-s folyóiratok. Három online tudományos folyóirat, a „Lejana”, a „RussianStudies.hu” és a „Távol-keleti Tanulmányok” részesült a tanúsítványban. Az elismerés mind az egyetemen belül, mind országosan kiemelkedőnek számít.
2023. január 4., szerda – 14:20
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
A L’Harmattan Digitális Adatbázis 2023. január 1-jétől új néven és új helyen, a L'Harmattan Open Access és Archívum platform honlapjáról érhető el.
2022. december 18., vasárnap – 21:18
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
A K21 Minőségirányítási Koordinációs Bizottság 2022. évi negyedik negyedéves beszámolóján a munkacsoportok vezetői számot adtak az elmúlt negyedév eredményeiről, a folyamatban lévő munkákról és változásokról.
2022. december 12., hétfő – 14:30
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az EISZ Springerrel kötött 2022-es megállapodásában szereplő teljesen nyílt folyóiratokra vonatkozó kvótája a napokban kimerült. A Kiadó megfelelő hibrid folyóirataiba való publikálás lehetőségét ez a kimerülés nem érinti, oda továbbra is nyugodtan folytathatják a szerzők a kéziratok benyújtását, a beérkező APC-kérelmek is mind jóváhagyhatók.
2022. november 23., szerda – 16:57
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az ELTE Informatikai Igazgatóság kivezette a Stunnel szolgáltatását 2022. november 8-i hatállyal. Helyette, mind az ELTE alkalmazottainak, mind a hallgatóinak, a VPN szolgáltatás használható.
2022. november 23., szerda – 16:52
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Lehetőség nyílt az nkoda adatbázis és zenei szolgáltatás 30 napos kipróbálására. A próbahozzáférés vége 2022. december 13.
2022. november 23., szerda – 16:46
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
30 napos próbahozzáférés keretében elérhető a Taylor and Francis kiadó gondozásában megjelenő World Who’s Who online adatbázis. A próbahozzáférés 2022. november 30-ig tart.
2022. november 23., szerda – 16:34
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár próbahozzáférést kért a De Gruyter kiadó gondozásában megjelent Das Diensttagebuch von Wolfram Sievers und das SS-Ahnenerbe (1941–45) (SAEO) adatbázishoz. Az adatbázis a náci Németország kutatásához jelent elsődleges forrást, 2022 novemberétől előfizethető. A próbahozzáférés 2022. december 6-áig él.
2022. november 21., hétfő – 08:25
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az ELTE hozzáférést kapott a Gale három gyűjteményéhez 2022. december 14-éig. A gyűjtemények amerikai folyóiratok kereshető digitális változatait tartalmazzák. Az adatbázis ELTE IP-tartományban vagy VPN-szolgáltatás igénybevételével érhető el.
2022. november 20., vasárnap – 20:35
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Alkosd meg és keretezd át! Szereted a könyveket és az irodalmat? Ha igen, beszélgessünk a történetedről az irodalmi műveken keresztül! Irodalomterápiás önismereti foglalkozások indultak csütörtökönként 17.00 és 18.30 között az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban. Örömmel várjuk az érdeklődőket!