Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

TUDOMÁNYOS KONFERENCIA KEZDŐDÖTT A PRAY-KÓDEXRŐL

Megjelenés ideje
Megjelenés helye
kormany.hu

Megjelenés formátuma

Megjelenés fajtája

Intézmény

Terjedelem

Téma

Nyelv

Hatókör

Forrás helye
https://kormany.hu/hirek/tudomanyos-konferencia-kezdodott-a-pray-kodexrol
Szövegrész

"A Jézus Társaság feloszlatásának 250. és Pray György jezsuita szerzetes, tudós születésének 300. évfordulója alkalmából Jezsuita - Pray - Kódex címmel tudományos konferencia kezdődött csütörtökön Budapesten, az ELTE Egyetemi Könyvtárban.

Akkor tudjuk átörökíteni kulturális örökségünket a jövő generációi számára, ha ápoljuk őseink, példaképeink emlékét. Ennek jó példája ez a kétnapos konferencia, amelyet a Pray-kódex első tudományos leírójáról, Pray György jezsuita tudósról rendezett az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának Levéltára, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár - hangsúlyozta köszöntőjében Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette:

a maga idejében Pray György olyan alapköveit tette le a magyar tudományos, közgyűjteményi életnek, amelyekből a mai napig táplálkozni lehet. [...]"