Akadémiai Digitális Archívum és a Szent István Társulat kiadványi a SZAKTÁRS platformon

Két újabb kiadó könyvei érhetőek el a SZAKTÁRS platformon 2020. december 31-ig. Az Akadémiai Digitális Archívum és a Szent István Társulat könyvei a 2020-ra kötött EISZ konzorciumnak még nem voltak részei, így az Egyetem nem tudott ezekre a tartalmakra előfizetni. Ez év végéig azonban a SZAKTÁRS platform megnyitotta ezeket az adatbázisokat minden ELTE polgár számára. Az adatbázisok ELTE Internethálózatról vagy EduID eléréssel használhatóak.

Akadémiai Digitális Archívum:

A gyűjtemény a Magyar Tudományos Akadémia szellemi műhelyében született és az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent tudományos könyveket tartalmazza az 1950–1996 közötti (kisebb számban az 1996 utáni) időszakból. Az Akadémiai Kiadó élő címei a folyamatosan bővülő MeRSZ (https://mersz.hu) adatbázisban érhetők el. A mintegy fél évszázad 8 ezer kötetének 2,5 millió oldalát felölelő archívum célja, hogy e páratlanul gazdag könyvtermés széles körben kutathatóvá váljék.

Szent István Társulat:

Ez az adatbázis a Szent István Társulat és történelmi intézményei: a Jó és Olcsó Könyvkiadó Társulat, a Tudományos és Irodalmi Osztály, a Szent István Akadémia, az Élet, a Christianus Kiadó, a Stephaneum Nyomda 1847-től napjainkig terjedő kiadványainak teljességre törekvő digitális tárhelye. Az anyagfeldolgozás és a kiadványok digitális közzététele a kezdeti időktől történik, a régebbi és a legújabb kori kiadványokkal folyamatosan, dinamikusan bővül. Kiadói tevékenysége – a hittudomány, mint fő profil mellett – kiterjed a bölcselet, természettudományok, történelem és segédtudományai, jog- és államtudományok, szociológia és pszichológia, neveléstudomány, művelődés- és irodalomtörténet, művészettörténet és néprajz területére.