Könyvtári MOOC

Elérhetővé vált az Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ) ingyenes online könyvtári kurzusa, a Könyvtári MOOC (Massive Open Online Course), mely nemcsak könyvtárhasználók számára nyújt segítséget, hanem mindazoknak, akik tudatos információkeresővé, -fogyasztóvá és -felhasználóvá szeretnének válni.

A kurzus résztvevői a könyvtárhasználati ismereteken túl hasznos tanulási és olvasási technikákat sajátíthatnak el. Megtudhatják többek között, milyen tanulási típushoz tartoznak, milyen módszerekkel tudják a tananyagot a leghatékonyabban elsajátítani, és hogyan képesek az idejüket menedzselni. A céltudatos és praktikus időgazdálkodáshoz segítségként a modulból letölthető időterv, és a vizsgaidőszakra vagy a szakdolgozatírás idejére aktualizált napi teendőlista is a hallgatók rendelkezésére áll.

A kurzus bemutatja a gondolattérkép készítésének online változatát, mely azon túl, hogy támogatja a tananyag belső logikájának felismerését, és a tartalomstrukturálást, élményszerűvé is teszi a tanulás folyamatát.

A tanulmány- és szakdolgozatírók hasznos információkat kaphatnak az adatbázisok és a könyvtári keresőrendszerek használatáról, a hatékony internetes keresésről és a helyes hivatkozási típusokról, sőt egy hivatkozáskezelő alkalmazást is megismerhetnek. A magyar szerzői jogban való eligazodáshoz és az etikus információfelhasználáshoz pedig rövid áttekintést és útmutatót kínálunk az érdeklődőknek. A kurzus általános készségeket fejleszt, interaktív gyakorlófeladatokat, programokat és több témakört felölel, melyek modulonként külön-külön is elvégezhetők. Csatlakozz Te is a Könyvtári MOOC csapatához!

További kérdés, illetve kérés esetén a kurzus oktatói és faciltátorai, Egri Krisztina (egri.krisztina@tatk.elte.hu) és Sot Ferenc (sot.ferenc@barczi.elte.hu), készséggel állnak rendelkezésükre.

Indulás dátuma: 2020. október 12.

Jelentkezés módja:

  • https://mooc.elte.hu/register (új felhasználóknak, a JCX3A4 kód megadásával)
  • https://mooc.elte.hu/enroll/JCX3A4 (közvetlenül, azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek felhasználói fiókkal a mooc.elte.hu oldalon)
  • https://mooc.elte.hu (Akik már regisztráltak a kurzusra, innen is be tudnak lépni az e-mail-cím helyett a regisztrációkor megadott felhasználónév megadásával. FONTOS: Javasoljuk, hogy a belépést követően adja meg az e-mail-címét (Fiók/Beállítások/+E-mail menüpont), hogy elfelejtett jelszó esetén emlékeztetőt kaphasson. Ha nem állít be a fiókjához e-mail-címet, kérjük, jegyezze meg a kurzushoz tartozó felhasználónevét és jelszavát, mert elfelejtett jelszó esetén nem lehetséges új jelszó küldése e-mail-cím hiányában.)
Illusztráció szerzője, forrása:
Tumisu képe a Pixabay -en. https://pixabay.com/hu/photos/online-term%C3%A9szetesen-k%C3%A9pz%C3%A9s-tan%C3%A1r-4702486/