Újabb ELTE-folyóirat a Scopusban

Örömmel adunk hírt róla, hogy a Scopus Content Selection & Advisory Board (CSAB) elfogadta a Dissertationes Archaeologicae ex Instituto Archaeologico Universitatis de Rolando Eötvös nominatae című folyóirat jelentkezését a Scopus adatbázisba, és megkezdik az indexálását! A Scopus az Elsevier kiadó bibliográfiai adatbázisa, amely tudománymetriai kutatások és szakirodalom keresésére egyaránt alkalmas.

Dissertationes Archaeologicae az ELTE BTK Régészettudományi Intézet által kiadott folyóirat, amely 1958 óta jelenik meg, és a régészettudomány területéről publikál cikkeket angol, német, francia és egyes témáknál magyar nyelven. Minden tanulmányhoz angol nyelvű összefoglaló készül, tárgyszavakkal együtt.

A folyóirat küldetése az Európa, a Földközi-tenger partvidéke és a Közel-Kelet területeit érintő, az őskor és a korai újkor közé eső történeti korszakokat vizsgáló régészettudományi publikációk megjelentetése. A tudományos tanulmányokon kívül a folyóirat rendszeresen közöl ásatási jelentéseket. Figyelemmel kíséri a régészettudományi és ahhoz kapcsolódó publikációkat és ezekről rendszeresen jelentet meg recenziókat. Külön rovatot szentel a tudományterülethez kapcsolódó doktori dolgozatok kivonatának megjelenítésére.

A folyóirat szabadon elérhető, az open access elvei szerint működik. A Dissertationes Archaeologicae-t indexálja a DOAJERIHPlusROADSherpa Romeo. A folyóirat cikkeinek archivált változata elérhető az ELTE EDIT oldalán. A Dissertationes Archaeologicae 2023-ban az „MTMT minősített folyóirat” címet is elnyerte.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Bölcsészettudományi Kari Könyvtár