Könyvtárismeret és irodalomkutatás – Online kurzus

Az ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat ismét elindítja online könyvtári kurzusát. A Könyvtárismeret és irodalomkutatás moduljai hasznosak lehetnek mindazok számára, akik tudatos információfelhasználóvá szeretnének válni, illetve új tanulásmódszertani ismeretekre vágynak.

A kurzus résztvevői a könyvtárhasználati ismereteken túl hasznos tanulási és olvasási technikákat sajátíthatnak el. Megtudhatják többek között, milyen tanulási típushoz tartoznak, milyen módszerekkel tudják a tananyagot a leghatékonyabban elsajátítani, és hogyan képesek az idejüket menedzselni. A céltudatos és praktikus időgazdálkodáshoz segítségként a modulból letölthető időterv, és a vizsgaidőszakra vagy a szakdolgozatírás idejére aktualizált napi teendőlista is a hallgatók rendelkezésére áll.

A kurzus bemutatja a gondolattérkép készítésének online változatát, mely azon túl, hogy támogatja a tananyag belső logikájának felismerését, és a tartalomstrukturálást, élményszerűvé is teszi a tanulás folyamatát.

A tanulmány- és szakdolgozatírók hasznos információkat kaphatnak az adatbázisok és a könyvtári keresőrendszerek használatáról, a hatékony internetes keresésről és a helyes hivatkozási típusokról, valamint a Zotero hivatkozáskezelő alkalmazást is megismerhetik. A magyar szerzői jogban való eligazodáshoz és az etikus információfelhasználáshoz pedig rövid áttekintést és útmutatót kínálunk az érdeklődőknek.

Jelentkezés:

A kurzus 2021. november 2. és december 10. között bármikor elvégezhető rugalmas időbeosztásban, akár modulonként is. Regisztrálni itt lehet 2021. november 20-áig.

A kurzus moduljai:

  1. Könyvtárhasználat
  2. Tanulásmódszertan
  3. Információkeresés
  4. Keresés az adatbázisokban
  5. Interneten való keresés
  6. Szerzői jog, etikus információfelhasználás, hivatkozás

(Az 1. és 2. modul inkább első évfolyamosoknak ajánlott, a többi modul valamennyi érdeklődő számára hasznos tudásanyagot tartalmaz.)

 

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKSZ