Egyetemi örökség – Rejtélyes tárgyak az ELTE Rektori Kabinetirodában

Az egyetemi kulturális örökségről szóló hírsorozatunkban a héten az ELTE Rektori Kabinetirodában őrzött emlékérmeket és a rektori öltözetet mutatjuk be.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem alapítása óta emlékérmek készültek az intézmény életének fontos eseményeiről. Az első eredetiben fennmaradt díszes jelvényeket 1780-ban állították elő az egyetem Budára költözése és az I. Ratio Educationis kiadása alkalmából, ezt követően pedig a költözés évfordulóira adtak ki hasonló érmeket 1830-ban és 1880-ban.

Az egyetem alapításáról egy másolatokban fennmaradt Pázmány-érem emlékezik meg, legközelebb csak 1935-ben, az alapítás 300. évfordulóján készült Pázmány-jubileumi emlékérem. Később az alapításról megemlékező plakettek kiadása rendszeressé vált, 1950-től pedig Eötvös Loránd arcképe is szerepelt felületükön. A fényképen az egyetem fennállásának 375. évfordulója alkalmából 2010-ben készített ezüst és bronz emlékérmek láthatók.

Az egyetemi díszöltözetek szintén elengedhetetlen részét képezik a jeles évfordulókhoz köthető eseményeknek és egyetemi ünnepségeknek. A rend feloszlatásáig a jezsuita viselethez hasonlítottak, ezután betiltásra került az egyházi viselethez hasonló ornátusok használata. Az egyetem vezetése számára fokozatosan a díszmagyar lett az ünnepi viselet. Az új és egységes ornátusok 1960-ban László Gyula tervei alapján készültek el. Anyaguk fekete, bélésük színe pedig jelzi a szervezeti egységhez tartozásukat. Jelenleg ezek másolatait láthatjuk az egyetemi ünnepélyeken.

A méltóságjelvényekről itt talál érdekes információkat. Hírsorozatunkat az ezüst és nemesfém étkészlet, egy restaurált zászló, valamint régi páncélszekrények kulcsainak bemutatásával folytatjuk. További részletekért látogasson el rendszeresen folyamatosan frissülő honlapunkra!

Source/author of illustration:
ELTE EKL