Egyetemi örökség – Rejtélyes tárgyak az ELTE Rektori Kabinetirodában

Az egyetemi kulturális örökségről szóló hírsorozatunkban a héten az ELTE Rektori Kabinetirodában őrzött emlékérmeket és a rektori öltözetet mutatjuk be.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem alapítása óta emlékérmek készültek az intézmény életének fontos eseményeiről. Az első eredetiben fennmaradt díszes jelvényeket 1780-ban állították elő az egyetem Budára költözése és az I. Ratio Educationis kiadása alkalmából, ezt követően pedig a költözés évfordulóira adtak ki hasonló érmeket 1830-ban és 1880-ban.

Az egyetem alapításáról egy másolatokban fennmaradt Pázmány-érem emlékezik meg, legközelebb csak 1935-ben, az alapítás 300. évfordulóján készült Pázmány-jubileumi emlékérem. Később az alapításról megemlékező plakettek kiadása rendszeressé vált, 1950-től pedig Eötvös Loránd arcképe is szerepelt felületükön. A fényképen az egyetem fennállásának 375. évfordulója alkalmából 2010-ben készített ezüst és bronz emlékérmek láthatók.

Az egyetemi díszöltözetek szintén elengedhetetlen részét képezik a jeles évfordulókhoz köthető eseményeknek és egyetemi ünnepségeknek. A rend feloszlatásáig a jezsuita viselethez hasonlítottak, ezután betiltásra került az egyházi viselethez hasonló ornátusok használata. Az egyetem vezetése számára fokozatosan a díszmagyar lett az ünnepi viselet. Az új és egységes ornátusok 1960-ban László Gyula tervei alapján készültek el. Anyaguk fekete, bélésük színe pedig jelzi a szervezeti egységhez tartozásukat. Jelenleg ezek másolatait láthatjuk az egyetemi ünnepélyeken.

A méltóságjelvényekről itt talál érdekes információkat. Hírsorozatunkat az ezüst és nemesfém étkészlet, egy restaurált zászló, valamint régi páncélszekrények kulcsainak bemutatásával folytatjuk. További részletekért látogasson el rendszeresen folyamatosan frissülő honlapunkra!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL