Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Janus Pannonius evangéliumos könyvének bemutatása

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár különleges kincsei közé tartozik Janus Pannonius görög nyelvű evangéliumos könyve (Cod. Graec. 1). A 11. századi, feltehetőleg Konstantinápolyban másolt pergamenkódexben az evangéliumok szövege Eusebius nyolc kánontábláját követi, többek között Aranyszájú Szent János magyarázataiból válogatott megjegyzések és kommentárok kíséretében.

A kódex Itáliából kerülhetett Janus Pannonius magyarországi könyvtárába, Garázda Pétertől kapott ajándékként. Könyvtárunk legrégebbi kódexét egész oldalas, az alkotás különböző fázisait bemutató evangélistaábrázolások díszítik, melyek közül a Jánost ábrázoló valószínűleg még a XVI. század során elveszett.  

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából a kódex 2022. szeptember 17-én 14.00 és 17.00 óra között tekinthető meg a második emeleti Főigazgatói szobában, ahol az evangéliumos könyv bemutatójára és kamarakiállításunk megnyitójára 14.30 és 15.00 óra között kerül sor.

A kamaratárlaton a Janus Pannonius leveleinek egy részét őrző, 1508 és 1515 között készült kis kéziratfüzeten kívül a vele kapcsolatban álló itáliai és magyar humanisták könyvtárának vagy műveinek egy-egy példányát, valamint költeményeinek néhány korai, XVI-XVIII. századi kiadását tekinthetik meg. Programjainkról további részletek weboldalunkon és itt érhetők el. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Kódexbemutató helyszíne:

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Időpont:

14.30–15.00 óra Kamarakiállítás megnyitója és Janus Pannonius evangéliumos könyvének bemutatója

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL