Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Az Írás arcai

Az ELTE BTK Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék 2016 tavaszán megszervezi „Az Írás arcai – bibliatudományi előadások 2.” előadás-sorozatot. A nyitó előadást március február 17-én Fröhlich Ida tartotta, a következő előadó Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem Bibliai Teológiai és Vallástörténeti Tanszék vezetője lesz március 2-án.

A Héber Biblia/Ószövetség Szentírás volta ma mindenki számára evidencia, ám a Második Szentély pusztulása előtti, sőt még az azt követő századokban sem volt teljesen egységes sem a zsidóság, sem a korai kereszténység abban, hogy mely könyvek tartoznak a Szentírásba. A kánon, a Szentírás tartalomjegyzéke folyamatosan változott és alakult ebben az időben. A „Szentírás és kánon” című előadás ennek a folyamatnak a részleteibe, a kanonizáció és dekanonizáció, a Szentírás és Biblia korabeli fogalmi körébe ad betekintést, láttatva az egyes vallási csoportok gyakorlatát és egymáshoz való viszonyát. Ugyanakkor rávilágít arra is, hogy melyek azok a modern beidegződések, melyek akár a szóhasználat, akár a fogalmi háttér miatt anakronisztikusak vagy pontatlanok, amennyiben a korabeli szövegek alakulását, gyűjteménnyé formálódását vizsgáljuk.

A sorozat szervezői az Ókortudományi Intézet adjunktusai, Buzási Gábor és Koltai Kornélia. Az első előadásról készített összefoglaló itt olvasható, a sorozat március 16-án Karasszon István előadásával folytatódik.

Az esemény Facebook-oldala

Időpont: 2016. március 2. 16:00–17:30
Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F, 212.)

Forrás: www.elte.hu