Egyetemi örökség – Rejtélyes tárgyak az ELTE Rektori Kabinetirodában

Az egyetemi kulturális örökségről szóló hírsorozatunkban a héten az ELTE Rektori Kabinetirodában őrzött ezüst és nemesfém étkészletet, egy restaurált zászlót, valamint régi páncélszekrények kulcsait mutatjuk be.

Az ezüst és nemesfém tárgyakat bemutató vitrin a Rektori Kabinetirodában egy restaurált zászlót is őriz, melynek eredete jelenleg még ismeretlen, a felmérés során több elmélet is született történetéről, a részletek feltárása még előttünk áll.

A vitrinben látható kancsók és cukortartók egy 120 fős tálaló- és étkészlethez tartoznak. Az egyetem működésének anyagi alapját kezdetben Pázmány Péter 100 000 forintos alapítványa jelentette, melyet 1780-ban Mária Te­rézia különböző egyházi intézmények javadalmaival egészített ki. Az uradalmak egy része a Trianoni békeszerződés után a Csehszlo­vák állam tulajdonába került. A kárpótlásként kapott összegből az egye­tem 1935-ben megvásárolta a bujáki uradalmat, illetve egy ezüst, az egyetem címerével ellátott étkészletet készíttetett.

A felmérés során előkerült rejtélyes, viaszpecséttel lezárt borítékok a feliratok alapján régi páncélszekrények kulcsait rejtik. Hol lehetnek a páncélszekrények, és vajon mit rejtenek?

Az egyetemi örökségkoordináció célja az egyetemen őrzött muzeális értékű tárgyak megismertetése az egyetemi polgárokkal és a nagyközönséggel. A felmérések első lépéseit követően az örökség feltárása folytatódik, érdemes figyelemmel kísérni. További részletekért látogasson el rendszeresen folyamatosan frissülő honlapunkra!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL