Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Mozaikok az ELTE örökségéből – 2023. november

A hónap műtárgya – Maldív dió (Lodoicea maldivica)

Az ELTE Füvészkert 12 000 tételt számláló maggyűjteménye összehasonlító gyűjtemény. A tételeket szobahőmérsékleten tartják, így nem alkalmas a fajok többsége hosszú távú – csíraképes állapotban – a megőrzésre.

Az első tételek összeállítása a 19. század végére tehető, majd a jelentősen gyarapodott anyag a II. világháborúban megsérült. Priszter Szaniszló Füvészkertbe kerülésével vette át, és tette rendbe a megrongálódott (összetört fiolák) gyűjteményt, amely erre a célra készített tálcás szekrényt kapott. A szekrény az iroda előteréből a botanikusi szobába, majd 2017-ben a végső helyére, az emeleti magszobába került.

Mind a mai napig gyarapodik a gyűjtemény, például az utóbbi években hatalmas méretű tengeri bab (Entada rheedii) közel fél méter hosszú, a borsóéhoz hasonló hüvelyterméssel és Neményi András ajándékaként az élőhelyén 25 kilogrammot is elérő maldív dióval (Lodoicea maldivica). A mai napig is gyarapodó gyűjtemény időközben a szekrényt is kinőtte. 2015-ben kezdődött el önkéntesek részvételével a gyűjtemény fényképes adatbázisának kiépítése, továbbá adatainak digitalizálása, amely utóbbi önkéntesek egyetemi hallgatók bevonásával folytatódik.

Írta: Papp László

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Füvészkert