Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Az Alexander Street audiovizális adatbázisa az ELTE-n

2017 végéig minden ELTE polgár számára elérhetővé vált az Alexander Street: Academic Video Online adatbázisa. Az adatbázis eléréséhez és a benne található anyagok megtekintéséhez regisztrációra nincs szükség, az ELTE IP címeiről szabadon böngészhető.

Az adatbázist 2000-ben indították az Egyesült Államokban, jelenleg több ezer órányi audiovizuális tartalmat szolgáltat olyan témakörökből és tudományterületekről, mint az: egészségtudomány, gépészet, irodalom, művészet, pszichológia, társadalomtudomány, természettudomány, történelem és zene. A színházzal, táncművészettel valamint előadóművészetekkel kapcsolatos videók mellett, nagy mennyiségű oktatóvideókat is találhatunk a gyűjteményben.

Egyik különleges funkciója, hogy az általunk megtekinthető videók egy részéhez angol nyelvű, élő feliratot is kapunk. Film nézése közben a feliratok a képernyő jobb oldalán található külön felületen, a filmmel egy időben haladnak, így van lehetőségünk az éppen hallható szövegek előtti és utáni részeket is egyben látni, valamint visszanézni az elhangzottakat. A minket érdeklő szövegre kattintva nem csak kiemelhetjük azokat, hanem az éppen lejátszott videó is odaugrik, ahol a kiválasztott rész elhangzik. Habár az egyszerű használathoz (keresés, böngészés, videók megtekintése) nem szükséges az egyéni regisztráció, azonban az egyedi vágási és lejátszási lista készítési funkciókhoz igen, hogy elmenthessük a minket érdeklő jelenetek saját felhasználói profilunkban.

 

Az adatbázis közvetlen elérhetősége: http://search.alexanderstreet.com

Az adatbázisról további információt találhatnak az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program honlapján.