Egymásra talált két egyidős könyvtár

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár és a Tienji Könyvtár és Múzeum online megbeszélés keretében osztotta meg történetük és gyűjteményük érdekességeit. Mindkét könyvtárat 1561-ben alapították, így gazdag történelmi múltra és gyűjteményi filozófiára tekinthetnek vissza.

A Tienji Kína legrégibb fennmaradt magánkönyvtára egy kínai kertben, Ningpo városában található. A könyvtárat 1561-ben hozta létre Fan Csi, védelmi miniszter a Ming-dinasztia idején (1561–1566). Könyvgyűjtői tevékenységének köszönhetően a könyvtár virágkorában 70 000 kötetnyi dokumentumot, többségében a helyi krónikák és a Ming-dinasztia császári vizsgálati jegyzőkönyveit őrizte. Napjainkban állománya meghaladja a 300 000 kötetet, melyek közül 80 000 különleges könyvritkaság. Az intézmény a könyvgyűjtési kultúra integrált tematikus múzeuma is. Az épületkomplexum három funkcionális részre oszlik: a könyvtári épületre, a pihenőkertekre és a kiállítási területre.

Az online megbeszélés keretében a Tienji könyvtár igazgatójának és munkatársainak prezentációját követően, a kínai gyűjteménnyel egyidős ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár is bemutatkozott történelmi, könyv- és építésztörténeti érdekességeivel, felajánlva kínai tematikájú muzeális állományának kiadványait lehetséges örökbefogadásra. A két intézmény elkötelezett a jövőben is a nemzet- és intézményközi kulturális kapcsolatok és együttműködés elmélyítése iránt.

Illusztráció szerzője, forrása:
Tienji Könyvtár és Múzeum