Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Kölcsönözhető a Halott könyvtár állománya

A Centrális Galériában Halott könyvtár címmel 2012. február 28. és április 22. között rendezett kiállításon olyan könyvek szerepeltek, melyeket egyetlen olvasó sem kölcsönzött 1989 óta az ELTE Egyetemi Könyvtár állományából. A válogatás kizárólag a Magyarországon 1945 és 1989 között megjelent magyar nyelvű kiadványokat tartalmazta. 

A könyvek a raktárak mélyéről előkerülve kiállítási tárgyakká váltak, ugyanakkor a polcokon szakszerű könyvtári rendben történt elhelyezésük egy valóságos könyvtár világát idézték, melyben a néző/látogató kedvére levehette, tanulmányozhatta a kiválasztott regényeket, veresesköteteket, szakkönyveket.  Az elolvasásra ajánlott műveket külön erre a célra fenntartott polcra kiemelhették és arra is volt lehetőségük, hogy hosszabb-rövidebb ajánlásokat helyezzenek el bennük. Kedvcsinálónak néhányat közreadunk közülük:

 

Slaughter, Frank Gill
Battle surgeon (magyar)
  A frontsebész / Frank G. Slaughter ; [fordította Veres Júlia]. -  2. kiad.. - Budapest : Zrínyi, 1983. - 406, [3] p. ; 21 cm
Regény

"Meglepő, hogy itt találtam ezt a könyvet, pár éve olvastam, és kellemes, könnyed, romantikus olvasmány. ’…s éreztem, megáll mögöttem egy misztikus Idegen…’Szólj, ki vagyok?’ – s én halkan feleltem zord zengésű szavára: ’A Halál.’ S ezüst hang cseng rá: ’Nem. A Szerelem.’ E.B.B. – Portugál szonettek"

 

Kahn, Fritz
Muss Liebe blind sein? (magyar)
  A szerelem iskolája / Fritz Kahn ; [ford. Brencsán János]. - Budapest : Medicina, 1984. - 491 p. ; 21 cm

"A fiataloknak ajánlom feltétlenül elolvasásra, nagyon fontos és megszívlelendő! Annak idején a kisfiamnak megvettem!  …háromszoros nagymama"

 

Kaposy Miklós (1933-)
  Umbulda : riportszatíra / Kaposy Miklós. - Budapest : Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat, 1984. - 201 p. : ill. ; 22 cm

"Az Umbulda magyar találmány illetve szocialista magyar találmány, vagy mégsem? Kaposy jól látta: a hatalom megkerülése a szabályok megkerülésével kezdődik, és ez ma is így van! A kis ember umbuldázik, a ’nagyok’ világméretű panamákban mutatják meg, hogy milyen ravaszak is ők! Keserűen is lehet jókat röhögni!"

 

Az Egyetemi Könyvtárba visszaszállított könyvek mindegyikéről egy rövidített leírás készül, így az ELTE elekrtonikus katalógusában bárki számára elérhetővé és kölcsönözhetővé válnak. Fontos cél az is, hogy a szakmai berkekben és a szélesebb közönség körében egyaránt nagy érdeklődést, vitát kiváltó kiállítás bármikor rekonstruálható legyen: a keresés „bármelyik mező” sorba beírt halott könyvtár kifejezés eredményeként a teljes lista reprodukálható.  A rendszer arra is alkalmas, hogy bizonyos idő elteltével e dokumentumok forgalmi adatairól pontos képet kapjunk.

A már feldolgozott könyvek ide kattintva érhetők el.