Kutatók Éjszakája az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

A Kutatók Éjszakája keretében 2021. szeptember 24-én az Inga éjszakája elnevezéssel interaktív tárlatvezetésre invitáljuk a tudományok és a kutatások kedvelőit. Sor kerül a Bartos-Elekes Zsombor Mappæ Comitatuum Transylvaniæ címmel kiadott reprezentatív kiadvány bemutatására, Csókási Annamária Széttépett kultúrák – a hegyi-karabahi háború kulturális kárfelmérése katonai technológiával című előadására, valamint Borsos Kata szólókoncertjére, melyen Telemann, Biber, Bach és Veress Sándor művei csendülnek fel. A rendezvénysorozatra minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Részletes programterv:

Előadások (Helyszín: Díszterem)

16.00-18.00      Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés Bartos-Elekes Zsombor Mappæ Comitatuum Transylvaniæ című kiadványa kapcsán

A budapesti Egyetemi Könyvtár kiemelkedő értéke Hevenesi Gábor (1656–1715) jezsuita tudós gyűjteménye. E gyűjtemény 91. kötete a 17. század végi, Habsburg-fennhatóság alá került Magyarország és Erdély vármegyéinek, székeinek és vidékeinek kéziratos térképeit tartalmazza. Az egyetlen példányban rendelkezésre álló munkának a szerzői ismeretlenek, nincs sem keltezése, sem valódi címe (Mappæ Comitatuum Regni Hungariæ névvel szokás hivatkozni rá). Az oszmán fennhatóság alóli felszabaduláskor készült térképsorozat jelentős: az erdélyi rész sokkal részletesebb a korábbi térképeknél; a Kárpát-medence első megyetérképei ezek, sőt Erdélyben a vármegyei–széki rendszer dualizmuskori felszámolásáig ez az egyetlen megyetérkép-sorozat. Jelen kötet elsőként teszi közzé a 18 erdélyi (és partiumi) térképlapot nyomtatott formában. A kiadvány részletes – magyar nyelvű, románra és angolra is lefordított – tanulmányt tartalmaz a térképek szerkezetéről és tartalmáról, továbbá készítésük hátteréről és környezetéről. A több mint ezer ábrázolt település, igazgatási egység, folyó és egyéb földrajzi részlet neveit névmutató gyűjti össze, melyben azonosításukat a mai román, magyar és német névváltozataik segítik.

Az esemény a kiadványt megjelentető Iskola Alapítvány Facebook-oldalán is elérhető. További részleteket itt talál. A könyvbemutatót élőben közvetítjük, melyhez Facebook-oldalunkon csatlakozhat a rendezvény napján.

18.00-19.00     Csókási Annamária Széttépett kultúrák – a hegyi-karabahi háború kulturális kárfelmérése katonai technológiával (előadás magyar nyelven)

19.00-20.00     Annamária Csókási Cultures torn apart – cultural damage assessment with military technology in the Nagorno Karabakh (előadás angol nyelven)

Az előadásokon Hegyi-Karabah sérült kulturális kincsei kerülnek bemutatásra. A magyar és iráni vonatkozások felderítésével választ kaphatnak az érdeklődők arra is, miért kifejezetten veszélyes a terület Európa kulturális politikája számára.

Tárlatvezetések az Eötvös-kiállításon (Helyszín: Eötvös-kiállítótér)

17.00-18.00 Az inga éjszakája – Tárlatvezetés az Eötvös-kiállításon

18.00-19.00 Az inga éjszakája – Tárlatvezetés az Eötvös-kiállításon

19.00-20.00 Az inga éjszakája – Tárlatvezetés az Eötvös-kiállításon

Eötvös Loránd (1848–1919) fizikus figyelme az 1880-as évektől a gravitációkutatásra irányult, a korábbi műszerekhez képest Eötvös egy sokkal érzékenyebb és precízebb eszközt tervezett meg, melyet munkatársai segítségével folyamatosan fejlesztett. Süss Nándor finommechanikai műhelye (MOM elődje volt) által készített Eötvös-ingákkal Eötvös Loránd addig elképzelhetetlen pontossággal mutatta ki a súlyos és a tehetetlen tömeg azonosságát (Einstein általános relativitáselméletének az egyik alapja), megmérte a Föld gravitációs terének földrajzi hely szerinti változását.

Eredményeit terepi mérések adatai alapján kapta, csapatával a földfelszín alatti, különböző sűrűségű kőzetek jelenlétéből adódó gravitációs változások, anomáliák szempontjából érdekesnek mutatkozó területeket vizsgálta, így harminc év alatt Európa 1420 különböző pontján végeztek méréseket az ingával – Erdélytől Olaszországig.

Az Eötvös-inga egyik korai változatát, az 1898-ban készített „párizsi ingát” állítottuk ki A pontosság bűvöletében – Eötvös Loránd élete és munkássága című interaktív tárlaton. Könyvtárunk zárása után, amikor már az utca is elcsendesedett, érdemes megfigyelni az ingát működés közben. Csatlakozzon hozzánk, szemléljük meg közösen az érzékeny műszert a Kutatók Éjszakáján!

Bővebb információ a tárlatról: https://eotvoskiallitas.elte.hu/

A részvétel a tárlatvezetéseken a Kutatók Éjszakája keretében ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a kiallitas@lib.elte.hu e-mail címen lehet.

Koncert (Helyszín: Aula)

19.00-20.00 Borsos Kata koncertje

A koncerten Borsos Kata hegedűművész előadásában H. I. F. Biber Passacaglia (Az őrangyalhoz), G. P. Telemann 1. fantázia, J. S. Bach D-moll Chaconne és Veress Sándor Szólószonáta című művei csendülnek fel. A koncert a "Köszönjük, Magyarország!" projekt támogatásával valósul meg. Minden kedves érdeklődőt és zenekedvelőt szeretettel várunk!

Az érvényes egyetemi járványügyi szabályzat értelmében a rendezvény programjai orrot és szájat elfedő maszkban, védettségi igazolás mellett látogathatóak.

 

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL, Fényképet készítette: Kurka Géza