Sikeresen zárultak a Kulturális Örökség Napjai az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

Kulturális értékeink védelmére és épített örökségünk megőrzésére kívántuk felhívni a figyelmet az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban szervezett rendezvényünkkel az idei Kulturális Örökség Napjai keretében.

A program nyitányaként a Fesztivál Akadémia Budapest növendékeiből álló Korossy-kvartett koncertje csendült fel a Díszteremben.

Az érdeklődők épülettúráinkon keresztül betekintést nyerhettek a könyvtár történetébe és műemléképületének termeibe, megismerkedhettek a restaurálás folyamatával, muzeális gyűjteményünkkel és Eötvös Loránd életével, valamint egyedi keményfedeles könyvecskéket készíthettek. Rendezvényeink alatt az aulában Buzogány Dezső kalligráfus tartott bemutatót, beavatva vendégeinket a szépírás művészetébe.

Az idei Kulturális Örökség Napjain Pascale Andréani francia nagykövet asszony újbóli nagyvonalú támogatása alkalmából ünnepélyes könyv-örökbefogadásra is sor került. Az eseményen az Eötvös Loránd Tudományegyetem képviseletében részt vett a frankofón ügyekért felelős rektori megbízott is.

Dante halálának 700. évfordulója alkalmából a könyvtárban őrzött Dante-kódexről hallhattak előadást az érdeklődők. Az eredeti kódex tizennégy év kihagyás után vált idén újra megtekinthetővé a nagyközönség számára. Az ünnepségen felszólalt a kódex egyik egykori restaurátora, Beöthyné Kozocsa Ildikó, aki a rendezvényen szintén jelenlévő Szlabey Györgyivel közösen végezte a világhírű könyv értékmentő munkáját. A kódex digitális változata megtekinthető az EDIT-repozitóriumban.

A rendezvény alkalmából megnyitottuk Holy Places című kiállításunkat, mely az év végéig tekinthető meg Műemlékraktárunkban, előzetes bejelentkezést követően (titkarsag@lib.elte.hu). A kiállítás a Holy Places of Undivided Christianity orosz kezdeményezésű projekttel való együttműködés keretében valósult meg, melynek célja a skizma előtti szentekhez és egyháztörténethez kapcsolódó emlékezethelyek és muzeális dokumentumok összegyűjtése.

Programsorozatunkat a Duo-Perpetual koncertjével zártuk, akik Bach, Mozart, Piazzola és Sosztakovics darabjaiból adtak elő válogatást.

A rendezvény Budapest Főváros V. kerület Belváros-Lipótváros Önkormányzata, az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány és a „Köszönjük, Magyarország!” projekt támogatásával valósult meg.

Legközelebbi rendezvényünkről honlapunkon tájékozódhat. Örömmel várjuk könyvtárunkban!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL