"Varázslók pálcája" - november 22. péntek 18:00 - Lábass Endre vendége Jász Attila költő

2013/2014-es tanévben is folytatódik a 2011 tavaszán megkezdett „Varázslók pálcája” beszélgetéssorozat , melyet Lábass Endre, az Egyetemi Könyvtárral évtizedek óta szoros kapcsolatban álló festőművész-író folytat művész és tudós barátaival.

A beszélgetéssorozat nem a hagyományosan megszokott író-olvasó találkozók forgatókönyve szerint zajlik, egyediségét a kérdező és vendégei közötti bensőséges kapcsolat adja, elmosva a „kérdező-kérdezett” viszony szokásos határait. Az így megszülető beszélgetések nem csupán megismertetnek az adott vendég munkásságával, művészi vagy tudományos hitvallásával, hanem önmagukban is egyfajta kulturális, művészeti élménnyel ajándékozzák meg a hallgatóságot.

 

4. beszélgetés:

Vendég: Jász Attila

Csendes Toll, ,,a vidéki indián" - sok egyéb díja és kitüntetése mellett József Attila-díjas, Quasimodo-emlékdíjas költő, a tatabányai Új Forrás folyóirat főszerkesztője, 1966-ban született, tehát idén, 2013-ban lett 47 éves. Mivel a bonyolult rokonsági fokot képtelen vagyok meghatározni, csak viccesen tudom magam kifejezni, mondjuk hát így, ő Kosztolányi Dezső - méltó – köbük unokaöccse.  

Időpont: 2013. november 22. péntek 18:00
Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár Nagyolvasó (korábban Díszterem), 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatásával valósult meg.

A kamasz Kosztolányi élete első szerelme - mint a Nyugat kiadásában megjelent Kosztolányi-sorozat Színház című, X. (már Illés Endre által szerkesztett) kötetében ő maga írja - Lábass Juci volt, Szabadkán látta a szép színésznőt az azóta elpusztított Népszínházban, és attól fogva éveken át rejtegette a fényképeit. Édesapám fiatalon meghalt nagynénje, a Király Színház öngyilkos szubrett primadonnája tehát megfelelően költői összekötő kapocs köztünk - már ha az nem lenne elég, hogy az utóbbi időkben írt legkedvesebb klapanciáimat - Szindbád-minisorozatomat - Attila közölte az Új Forrás lapjain.

(Lábass Endre, Napház, 2013. november 18.)