"Varázslók pálcája" - október 11. péntek 17:00 - Lábass Endre vendége Sugár János szobrász, grafikus, filmművész, díszlettervező

2013/2014-es tanévben is folytatódik a 2011 tavaszán megkezdett „Varázslók pálcája” beszélgetéssorozat , melyet Lábass Endre, az Egyetemi Könyvtárral évtizedek óta szoros kapcsolatban álló festőművész-író folytat művész és tudós barátaival.

A beszélgetéssorozat nem a hagyományosan megszokott író-olvasó találkozók forgatókönyve szerint zajlik, egyediségét a kérdező és vendégei közötti bensőséges kapcsolat adja, elmosva a „kérdező-kérdezett” viszony szokásos határait. Az így megszülető beszélgetések nem csupán megismertetnek az adott vendég munkásságával, művészi vagy tudományos hitvallásával, hanem önmagukban is egyfajta kulturális, művészeti élménnyel ajándékozzák meg a hallgatóságot.

1. (évadnyitó) beszélgetés:

Vendég:  Sugár János szobrász, grafikus, filmművész, díszlettervező, a BBS egykori vezetőségi tagja, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára.

Időpont: 2013. október 11. péntek 17:00
Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár Nagyolvasó (korábban Díszterem), 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatásával valósult meg.

,,Egyszer összefutottunk a Ferenciek terén, a hetes busz megállójában megálltunk, SJ - a rá jellemző enyhe mosollyal - előhúzott zsebéből egy kicsi fényképezőgépet, olyasmi mozdulattal, mint Eötvös Péter a legkisebb hegedűt, felemelte, rám nézett, mintha kicsit helyezgetne, pontosabb, megfelelőbb helyemet keresné gondosan a térben, ekkor, pár hosszú másodperc késéssel esett le a tantusz, én is zsebembe nyúltam, előkaptam egy ugyanolyan kis fekete gépet - hoppá!  hiszen, ha a legkisebb hegedű a Remény, akkor ebből a szempontból elég jól állunk itt a megállóban - gondoltam, és én is elmosolyodtam, és én is felemeltem a gépet, és rendezgettem a képen SJ-t a téren, na, ekkor érkezett a megállóba Jenő bácsi, a gráfelmélet professzora Memphisből, Elvis szülővárosából, és éppen azt látta, tehát nem nagyon tudott mást gondolni: - az itthon maradtak mindannyian idiótán fényképezgetik egymást." (Lábass Endre, Napház, 2013.október 7. hétfő)   

Sugár Jánosról:

http://www.balkon.hu/balkon04_08/01sugar.html

http://www.icols.org/pages/JSugar/JSugar.html

http://tranzit.blog.hu/authors/sug%C3%A1r%20j%C3%A1nos

http://www.sztaki.hu/providers/nightwatch/szocpol/metro.html

http://www.dailymotion.com/video/xkv8d7_sugar-janos-a-helyzet_creation

http://artportal.hu/lexikon/muveszek/sugar-janos-229