2022. augusztus 1. és 2022. szeptember 3. között könyvtárunk és az Eötvös-kiállítás zárva tart.

"Varázslók pálcája" - október 25. péntek 18:00 - Lábass Endre vendége Bátki János fordító, vizuális művész

2013/2014-es tanévben is folytatódik a 2011 tavaszán megkezdett „Varázslók pálcája” beszélgetéssorozat , melyet Lábass Endre, az Egyetemi Könyvtárral évtizedek óta szoros kapcsolatban álló festőművész-író folytat művész és tudós barátaival.

A beszélgetéssorozat nem a hagyományosan megszokott író-olvasó találkozók forgatókönyve szerint zajlik, egyediségét a kérdező és vendégei közötti bensőséges kapcsolat adja, elmosva a „kérdező-kérdezett” viszony szokásos határait. Az így megszülető beszélgetések nem csupán megismertetnek az adott vendég munkásságával, művészi vagy tudományos hitvallásával, hanem önmagukban is egyfajta kulturális, művészeti élménnyel ajándékozzák meg a hallgatóságot.

 

2. beszélgetés:

Vendég:  Bátki János (John Batki)

József Attila, Szép Ernő, Lengyel Péter, Mándy Iván, Krúdy Gyula, Ottlik Géza műveinek angol fordítója, 1957 óta az Egyesült Államokban élő vizuális művész, O. Henry-díjas író - saját meghatározása szerint ,,kilimológus", 1975-78 között a Harvard Egyetem előadója volt (Briggs-Copeland lecturer).

Időpont: 2013. október 25. péntek 18:00
Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár Nagyolvasó (korábban Díszterem), 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatásával valósult meg.

,,Egy kétségbeesett délután hanyatt feküdtem a kínaiakkal szomszédos szobámban, és mindenből elegem volt a semmiben, az estébe lefelé, ekkor, mintha az égből hívnának, mert megérezték, megcsörrent a telefon, Györe Balázs volt ,,- Itt vagyunk a Népszínház utcán, öregem, Bátki Jancsival most vettük meg az antikvárban egy kis könyvedet... lejössz egy sörre?" -, és öt percen belül kedves írómmal és Mándy Iván meg Szép Ernő fordítójával ültem a Részeg Szabó bordó foteleiben... - persze aztán egy idő múlva, némi együtt csavargás után végül haza kellett jönnöm."

(Lábass Endre, Napház, 2013. október 16. szerda)

Bátki Jánosról:

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Batki
www.johnbatki.com
http://www.napkut.hu/naput_2009/2009_05/123.htm
http://www.english.ufl.edu/subtropics/batki_interview.html
http://www.artmagazin.hu/artmagazin_hirek/kilimologia_avagy_szonyegek_a_falon__john_batki_szonyeggyujtemenye.1002.html
http://rugrabbit.com/profile/511