"Feketeruhások" - A hazai rendőri terrorelhárító alakulatok története a XX. században - kiállítással egybekötött előadás a Szekfű Gyula Könyvtárban

Az ELTE BTK Hadtörténeti Műhely tisztelettel meghív minden érdeklődőt "Feketeruhások" - A hazai rendőri terrorelhárító alakulatok története a XX. században című előadására.

 

A kiállítással egybekötött előadáson Kiss Dávid, különleges műveleti kutató mutatja be a magyarországi rendőri terrorelhárító egységek fejlődéstörténetét a XX. században különös tekintettel az alakulatok változó feladataira, felépítésére, felszerelésére, és ismertebb bevetéseire. A prezentációt az előadó tárgyi gyűjteményébe tartozó hazai kötődésű terrorelhárító relikviák (egyenruhák, jelvények, fényképek, felszerelések) alkalmi tárlata színesíti.

Bár a téma rendvédelem-történeti vonatkozásokkal bír, mégis a különleges rendőri egységek taktikai megoldásai, felszerelése, kiképzése annyira sokban merít a különféle hadseregek eszköztáraiból, és sokszor emberanyagából is, hogy a párhuzamok a hadviselés-történet iránt érdeklődők számára is izgalmas területté tehetik.

Az előadó sok éves tapasztalattal rendelkezik a rendőri és katonai különleges erők kutatása terén, kiállítások, konferenciák, rádióműsorok meghívott vendége, valamint az ELTE BTK Hadtörténeti Műhely visszatérő előadójaként is megismerhettük már.

 

 

Időpont: 2017. márcus 1., 17:30- 19:30

Helyszín: ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtára (1088 Budapest, Múzeum körút 6-8, I. em. 115.)

 

 

Az esemény Facebook-oldala