I. Károly aranyforintja megnevezésű arany emlékérme ünnepélyes kibocsátása

Dr. Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja és Király Júlia, az MNB alelnöke I. Károly aranyforintja megnevezésű arany emlékérme bemutatójára és az azt kísérő konferenciára hívja meg az érdeklődőket.

A rendezvény időpontja: 2012. május 15. kedd 14.00 óra.
A rendezvény helyszíne: ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A fszt. 39.)
 

Miként lett a 14. századi Magyarország a korabeli Európa egyik vezető gazdasági hatalma? Mikor, hogyan és miért bocsátották ki az első magyar aranyforintot? Honnan ered a mai forintunk elnevezése? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphat az, aki ellátogat az I. Károly aranyforintja megnevezésű arany emlékérme ünnepélyes kibocsátására és az azt felvezető szakmai előadásokra.

 

14.00-15.30 óra között szakmai előadások keretében ismerkedhetik meg a vendégek az I. Károly által kibocsátott aranyforinttal, illetve a kibocsátás gazdaságpolitikai hátterével.
Az előadók:

Nagy Balázs (ELTE BTK): Aranyhasználat és aranypénzverés a középkori Nyugaton

Draskóczy István (ELTE BTK): I. Károly gazdaságpolitikája

Tóth Csaba (MNM): Florenus Ungaricalis – az első magyar aranyforint
 

15:30-tól az arany emlékérme kibocsátása. Az emlékpénzt kibocsátja az MNB alelnöke és bemutatja az érme tervezője, Soltra E. Tamás.

Az esemény házigazdái:
Király Júlia  alelnök asszony, MNB és Dr. Dezső Tamás dékán, ELTE BTK

A rendezők arra kérik az érdeklődőket, hogy részvételi szándékukat az alábbi elérhetőségek valamelyikén 2012. május 10-ig jelezzék. E-mail-cím: boroczsz@mnb.hu. Telefonszám: +36-1-428-2600 / 1395–ös mellék.

Hivatalos meghívó letöltése