Információ és társadalom - Közvetítő rendszerek, médiumok és hatalomgyakorlás a kora újkori Európában - Ph.D konferencia a Szekfű Gyula Könyvtárban

Tisztelettel meghívunk minden érdeklődőt az Információ és társadalom - Közvetítő rendszerek, médiumok és hatalomgyakorlás a kora újkori Európában címet viselő előadásra.

 

 

Időpont: 2019. június 5., 9:00 - 2019. június 6., 16:00

Helyszín: ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtára (1088 Budapest, Múzeum körút 6-8., I. em. 115.)

 

 

 



A társadalom, a tájékoztatás és a történelem egymástól
elválaszthatatlan fogalmak. Az információ megismerési folyamat
eredménye, amelynek során a vizsgált valóság egy eleme részévé
válik az értelmezésnek, a befogadó valamilyen jelentést társít hozzá, és beilleszti a világról kialakított belső képébe.
A kora újkori Európában a 16. századtól kezdődően zajló
információrobbanás következtében a tájékoztatás és tájékozódás
külön tudománnyá, az érdekérvényesítés fontos eszközévé vált.
Az információáramlás új mértéke és útvonalai az élet minden
területére hatást gyakoroltak, s alapjaiban határozták meg a kora
újkor arculatát. Kialakult egy naprakész társadalmi, vallási, politikai és gazdasági híreket igénylő piac, a nyilvánosság, a tájékoztatás és a tájékozottság kora újkori társadalma.

A 2019. június 5-6-ra tervezett konferenciára kora újkori témában doktori kutatást végzők 20 perces előadásait várjuk az alábbi
témákban:

Információ és hatalom
Az információ megszerzésének formális és informális módozatai. Az így kialakult információközvetítés hálózatai, azok csomópontjai. Az információ elérésének útvonalai, a megszerzett hírek, tudás alkalmazása a személyes érvényesülés stratégiájában. Az információ gazdasági és politikai értéke. A megszerzett hírek adaptációja, hírérték. Információkereskedelem.

Kapcsolati hálózatok
Az információ szerepe és áramlása az egyházi és világi klientúra rendszerekben, ágensi viszonyokban, kreatúra kapcsolatokban. A rokoni hálózatok működése. Az információ mint a regionális és a nemzetközi kapcsolati hálózatok működtetője és indikátora. Város- és településhálózat. A hálózatok (akár személyi hálózatok) vizuális leképezése.

Tudásközvetítés
Az oktatás és a nevelés során megszerzett tudás, illetve annak tezaurálása, könyvtárban, gyűjteményekben való rendszerezése. A tudás közvetítése országok, kultúrák, illetve különböző társadalmi rétegek között. A műveltség reprezentációi. Eszmék és vallási
irányzatok áramlatai és terjedésük Európában és azon kívül.

Információáramlás
Az információ közvetítésének szóbeli, írott és nyomtatott módozatai, az átadott információ szűrésének módja és motivációja. Az ily módon megkapott információ továbbítása, illetve felhasználása. Az információval való gazdálkodás és ennek hatása az egyén életére, politikai, gazdasági, művészeti, tudományos, az egyházon belül épített stb. karrierjére.

A beérkezett absztraktokat az eltekonferencia@gmail.com
e-mailcímre várjuk 2019. április 22-ig. A konferencián elhangzott
előadásokból kötet készül, melybe a tanulmányok leadási határideje: 2019. december.