Ínyencek mozija - új DVD

"Az Ínyencek mozija című film kísérletet tesz arra, hogy összefoglalja a magyarországi filmklub mozgalom történetét 1957-től a Balázs Béla Filmklub megalakításától egészen napjainkig.

Ennek a film- és kultúrtörténetileg is fontos folyamatnak a főbb mozzanatait idézi fel a film egyfelől, másik oldalról a közös filmnézés és filmértelmezés lehetőségeit, jelentőségét, hatását, fejlődését vázolják fel a megszólalók. A film szereplői akik maguk is ott voltak a filmklub mozgalom születésénél, abban mindannyian egyetértenek, hogy jobb egy filmet közösen megnézni és nem szabad a nézőt egyedül hagyni az élménnyel kell, hogy legyen idő a feldolgozásra.

Kell hogy legyen alkalom és mód arra, hogy a néző is elmondhassa a véleményét egy-egy filmmel kapcsolatban és talán erre a legjobb hely egy filmklub ahol a vélemények intuitív módon áramolhatnak. Ám felmerül egypár égetően fontos kérdés is. A mai vizuálisan agyonbombázott korunkban van-e még idő, hely, energia, szellemi muníció mindarra ami egy-egy filmklub létrehozásához és "üzemeltetéséhez" kell?"

Szereplők: Pintér István, Sára Sándor, Szekfű András, Lányi András, Horváth György, Szilágyi Erzsébet, Péterffy András, Veress József, Vértényi Jenő
Szerkesztő, riporter: Horváth Miklós
Rendező, operatőr: Nagy Ernő