Lázár Oszkár könyvajándéka

Lázár Oszkár 1955 óta él Svédországban, részt vett a Stockholmi Egyetem Magyar Intézetének munkájában, svédországi magyar lapok szerkesztésében. Munkásságának köszönhetően Svédországban fellendült a hungarológiai aktivitás. Lázár professzor a hosszú évek alatt felhalmozott magánkönyvtárát magyarországi felhasználók kezébe szerette volna adni. A könyvek túlnyomó része nyelvészeti vonatkozású (magyar, angol, finn és orosz nyelven), sok az uráli nyelvű könyv (finn, cseremisz, szamojéd), illetve nagy számban előfordulnak magyar- és világirodalom művek, történeti és kultúrtörténeti könyvek, néprajztudományi alkotások.

A kötetek ünnepélyes átvételére Dániel Szonja, a Központi Olvasóterem vezetőjének szervezésében 2015. október 15-én (csütörtökön) 14 órától került sor az ELTE BTK Néprajzi Intézetének Könyvtárában, ahol Fehér Miklós, a Könyvtári Intézet Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztályának vezetője beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Lázár professzor úrral, és hogyan valósulhatott meg a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége tagjainak segítségével a könyvek Magyarországra szállítása. Kálóczi Katalin, az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója kiemelte, az Egyetemi Könyvtár és az ELTE BTK könyvtári hálózatának együttműködése keretében kerülhettek a Bölcsészkarra a kötetek, hiszen először az Egyetemi Könyvtárhoz érkezett az ajándékozási megkeresés. Kiszl Péter, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének igazgatója, az ELTE BTK könyvtári rendszerének szakmai irányítója ünnepélyesen megköszönte az ajándékot Lázár professzor úrnak, aki egészségügyi okokból nem tudott jelen lenni az eseményen, továbbá a projekt minden közreműködőjének. Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) anyagi támogatásával a Bölcsészettudományi Kar állománya unikális darabokkal gazdagodhatott, melyeket nagy haszonnal fognak mind az oktatók, mind a hallgatók forgatni. Elmondta, hogy a gyűjtemény – tematikusan – a következő könyvtárakba került: Angol-Amerikai Intézet Könyvtára, Germanisztikai Intézet Könyvtára, Központi Olvasóterem, Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet Könyvtára (Finnugor Tanszék Könyvtára), Néprajzi Intézet Könyvtára, Szláv és Balti Filológiai Intézet Könyvtára.

Az esemény zárásaként a résztvevők megtekinthették a legnagyobb értéket képviselő könyvekből összeállított mini-tárlatot.