2013-ban is Kutatók Éjszakája az Egyetemi Könyvtárban

Az Egyetemi Könyvtár 2013-ban is csatlakozik a Kutatók Éjszakája programsorozathoz. Az este folyamán 3 érdekes előadást hallhatnak az érdeklődök a Könyvtár munkatársainak előadásában.

 

Időpont: 2013. szeptember 27. péntek 16:30-18:00

Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár,1053 Budapest, Ferenciek tere 6., I. emelet, Nagyolvasó

 

A rendezvény részlétes programja:

 

16.30-17.00: Knapp Éva: Egy ősnyomtatvány faggatása

 

A budapesti Egyetemi Könyvtár ősnyomtatvány-tára az országos nyilvános könyvtári számbavétel adatai szerint a harmadik legjelentősebb gyűjtemény a mai Magyarország területén. A tár közelmúltban elkezdett analitikus elektronikus feltárása e korábbi megállapítást minden valószínűség szerint módosítani fogja, mivel a gyűjteményben mindez ideig nem történt meg egyrészt a bizonytalanul datált „ősnyomtatványok” megjelenési idejének a pontosítása, másrészt a colligátumok teljes körű feltárása. Az analitikus feltárás részeként külön figyelem irányul a gyűjteménybe kerülés előtti korábbi tulajdonosokra és a kéziratos bejegyzésekre. Az egyik ősnyomtatvány restaurálása során a tévesen vendégoldalként elhelyezett és a kötetbe bekötött, egyik oldalán beírt levélen − e valószínűleg a restaurálás előtt az ősnyomtatványhoz előzékként szolgáló, onnan időközben kiszakadt levélen, melyet később tévesen a könyv-testbe kötöttek be − olvashatók egy eddig számon nem tartott XVII. századi könyvjegyzék tételei Catalogus Librorum nobilis croatae Joannes Vagych Turopolensis címen, valamint további tulajdonosi és használói bejegyzések, rajzok. Az előadás ennek az ősnyomtatványnak a „titkai”-ba enged bepillantást.

 

17.00-17.30: Bibor Máté: Ráskay Lea által másolt nyelvemlékkódexek az Egyetemi Könyvtárban

 

A középkori magyar kódexmásolók közül talán Ráskay Lea margitszigeti apáca a legismertebb. Ez nem véletlen, hiszen a fennmaradt nyelvemlékkódexek tizede, öt kézirat az ő munkája. Ebből az öt kódexből kettőt az Egyetemi Könyvtár őriz, ezeket mutatja be az előadás. A programot követően mindkét középkori kézirat megtekinthető lesz.

 

17.30-18.00: Fabó Edit: Családi és személyes jövőképek alakulása a kiegyezést követően

 

Egy már publikált párkeresés történetével foglalkozó kutatás folytatásaként az 1881-es „Hymen” c. házassági hirdetési újságnak egy korábbi, 1874-es verziójában megjelent kívánságok összevetéséből is érzékelhetőek a dualizmus idején megindult átfogóbb társadalmi változások jelei. Az előadás a polgárosodás hajnalán, az alig egy évtized alatt lezajló – a korszakra abszolút mértékben jellemző férfidominancia mellett –, kimutatható főbb eltérésekre mutat rá.

 

Plakát:

Csatolt fájl: 

A kép eltávolítva.kutej_pl_2013_a3.jpg

A kép eltávolítva.kutej3.jpg