Hagyományok és kihívások V. – Országos könyvtárszakmai rendezvény az Egyetemi Könyvtárban

2016. augusztus 31-én ötödik alkalommal rendeztük meg az ELTE Egyetemi Könyvtárban a könyvtár múltjáról, eredményeiről, új szolgáltatásairól tudósító szakmai napot Hagyományok és kihívások V. Múlt és jövő címmel.

A rendezvény témája rendkívül nagy érdeklődésre tartott számot, mely látogatóink és a program regisztrált résztvevői létszámában is tükröződött. Dísztermünk zsúfolásig megtelt a szakma jeles képviselőivel, akik Kálóczi Katalin a Hagyományok és kihívások rendezvénysorozat történeti áttekintése tükrében izgalmas előadások keretében szembesülhettek a hazai és nemzetközi könyvtárak előtt álló kihívásokkal és stratégiai célkitűzésekkel.

Szalay Péter, a tudományos ügyek rektorhelyettese, előadásában kiemelte a könyvtáraknak az ELTE stratégiai céljai szolgálatában betöltött szerepét, és a szolgáltatások fejlesztésének/ a szolgáltatásközpontú arculat kialakításának fontosságát.  Az Irányok, eredmények a hazai egyetemi könyvtárügyben címmel meghirdetett délelőtti szekció keretében Kiszl Péter az IFLA stratégiai célkitűzéseiről beszélt, hazai és nemzetközi könyvtári párhuzamok felvonultatásával. Garamvölgyi László prezentációjában ötleteket és sikeres módszereket javasolt arra vonatkozóan, hogy miként csapjuk az online szelet az Y generációnak. Czinki-Vietorisz Gabriella a Dezideráta szolgáltatás bevezetését és az ELTE Egyetemi Könyvtárban tervezett újításait mutatta be az érdeklődő közönség számára. A délelőtti szekció Csuk Csaba, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központi Könyvtár igazgatóhelyettes előadásával zárult, melyből megismerhettük a Savaria Egyetemi Központ Könyvtárában eredményesen alkalmazott tanulástámogató szolgáltatásokat.

A délutáni szekciók során vendégeink néhány budapesti könyvtár muzeális gyűjteményének kincseivel ismerkedhettek meg, illetve komplex adatbázis-keresőkön keresztül betekintést nyerhettek a digitális világ legújabb vívmányaiba. Mindkét délutáni program szakmai diskurzussal zárult, Mátyás Melinda és Naszádos Edit moderátorok vezetésével.

A rendezvény sikeres megvalósítását az EBSCO, az ELTE Egyetemi Könyvtárért Alapítvány, az Ex-Lh Kft. és a ProQuest támogatta.

A szakmai napon készült képek facebook oldalunkon tekinthők meg.