ILAB kongresszus az Egyetemi Könyvtárban

Idén többek között az ELTE Egyetemi Könyvtár is helyszínül szolgál a Nemzetközi Antikvár Szövetség (International League of Antiquarian Booksellers – ILAB) 42. kongresszusa számára.

A 2016. szeptember 22-ére szervezett szakmai programok keretében Dr. Bibor Máté néhány ősnyomtatványt, antikva és barokk kötetet mutat be, melyek egyrészt betekintést engednek az ELTE Egyetemi Könyvtár sokszínű állományába, másrészt ritkaságuk és érdekes bejegyzéseik miatt különleges dokumentumoknak számítanak. Válogatott kincseink repertoárjában szerepel többek között a Szent Erasmus mester Jézus születése címet viselő, unikumnak számító 15. századi rézmetszete, melynek narratív szemléletmódú képsorait a tudományosság igénye mellett a zsánerszerűség is jellemzi.

Dr. Knapp Éva bemutatójának keretében megtekinthető lesz az intézményünkben őrzött tizennégy, a Bibliotheca Corviniánából származó kódex, melyeket a könyvtár 1877 óta őriz. Könyvtárunk tudományos referense kitekintésként felvázolja, miként képzelhető el, hogy a kutatás révén tovább bővülhet a könyvtár corvináinak száma.

Mátyás Melinda Nem corvina-kódexek az Egyetemi Könyvtárban című előadásában olyan ritkaságokat prezentál a nemzetközi szakmai közönség számára, mint például Dante Isteni színjátékának illusztrált kézirata vagy Abdul Quasim sebészeti kézikönyve. A könyvtárunkba látogatók megcsodálhatják továbbá az Újszövetség evangélistáinak aranylapra festett ábrázolásait is.

A Cséka György bemutatóján résztvevők ízelítőt kapnak az Egyetemi Könyvtár gyűjteményében mindeddig rejtve maradt, igen értékes és izgalmas fotográfiai állomány műremekeiből. A történelmi „időutazás” keretében belelapozhatnak egy nemrég felbukkant fotóalbumunk első világháborúban készült képeibe, és szemügyre vehetik a korai magyar orvosi fotográfia izgalmas példáit is.

Album a facebook-on