Kulturális Örökség Napja az Egyetemi Könyvtárban

Az Egyetemi Könyvtár szeptember 15-én ismét részt vesz a Kulturális Örökség Napjainak rendezvényein.

A rendezvény központi eseménye:

 

PÁZMÁNY PÉTER POZSONYI MAGÁNKÖNYVTÁRÁNAK ÁLLOMÁNY-RÉSZE A BUDAPESTI EGYETEMI KÖNYVTÁRBAN

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogelődjét, a nagyszombati egyetemet alapító Pázmány Péter magánkönyvtárának sorsa, melyet végrendeletileg a pozsonyi jezsuita kollégiumra hagyott, régóta foglalkoztatja a történeti kutatást. A kötetek egy része nagy valószínűséggel a pozsonyi Egyetemi Könyvtárban van, a gyűjtemény további részeiről azonban ez idáig kevés adattal rendelkeztünk.
Pázmány 1637. március 19-i halálának 375. évfordulóját ünnepelve, a budapesti Egyetemi Könyvtár tudományos főmunkatársa, Knapp Éva egy általa kidolgozott tudományos módszert érvényesítve az Egyetemi Könyvtár történeti állományában azonosította Pázmány Péter pozsonyi magánkönyvtárának ide került állomány-részét. Ezek a kötetek nem azonosak a már korábban is ismert, Pázmány által dedikált vagy korrigált nyomtatványokkal és nyilvánvalóan Pázmány egykori könyvtárából származnak.
A szenzációs szakmai, irodalom- és könyvtártörténeti tudományos eredmény bepillantást enged az 1607-től végleg Magyarországon, Pozsonyban, illetve Nagyszombatban élő és alkotó Pázmány Péter tudományos műhelyébe. ,,A magyar próza atyja" több mint tízezer oldalas életművének több szempontból is kulcsa az egykori magánkönyvtár anyaga, mivel az tudásának és tájékozottságának alapvető bázisa.
A kötetek között egyaránt találhatók Pázmány Péternek ajándékozott aranyozott díszkötéses munkák, így például a még grazi oktatói évei alatt megismert II. Ferdinánd német-római császár, magyar király ajándéka bíborosi kinevezése alkalmából; utolsó nagy műve, a prédikációk sajtó alá rendezése során használt tekintélyes forrásanyag könyvtárában is jelenlevő kötetei; ill. az esztergomi érsekként politikai szerepet is betöltő Pázmány olvasmányaiként szolgáló, gyakran saját kezű használói bejegyzésekkel ellátott történeti, politikai, orvosi tárgyú nyomtatványok.

 

A kötetek most először, a Kulturális Örökség Napja alkalmából tekinthetők meg nyilvánosan, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 órakor, Knapp Éva szakszerű vezetésével.

 

A Kulturális Örökség Napjának további rendezvényei a könyvtárban:

 

Örökségvédelem - restaurálás: A könyvtár restaurátor-műhelyének megtekintése Szalaváry Miklós restaurátor vezetésével 11, 12, 13 és 14 órakor

Örökségvédelem - digitalizálás:  A könyvtár digitalizáló-műhelyének megtekintése Cséka György digitalizálási projektvezetővel 11.30, 12.30, 13.30 és 14.30 órakor

Vezetett túrák a könyvtárpalotában:  A könyvtár történetét, gyűjteményét és épületét bemutató közkedvelt túrákat a könyvtár szakemberei vezetik 11.00, 12.00, 13.00 és 15.00 órakor

 

Valamennyi programra előzetes regisztráció szükséges!

 

További helyszínek és programok a Kulturális Örökség Napjai honlapon.