Újra Múzeumok Éjszakája az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

Hagyományainkhoz híven 2023. június 24-én ismét csatlakozunk a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatához, melynek keretében megnyílik Budai Krónika 550 című kamarakiállításunk. Délután 15.00 órától egészen éjfélig kézműves foglalkozással, kalligráfiai workshoppal, koncertekkel, épületsétákkal, tárlatvezetésekkel és restaurátorműhely-bemutatókkal fogadjuk az érdeklődőket. A könyvtárunkban vásárolt karszalaghoz ajándék kölcsönzőjegyet adunk.

Könyvkötő műhelyünk és a kalligráfiai workshop foglalkozásain a kicsiket és nagyokat idén már 15.00 órától várjuk.

Esti programsorozatunkat 18.00 órától az ELTE Egyetemi Koncertzenekar tagjaiból álló vonósnégyes koncertjével nyitjuk meg.

Könyvtári túráinkon látogatóink megismerkedhetnek a könyvtárpalota és a Perczel-glóbusz történetével, betekinthetnek műemlékraktárunkba és a könyvtári kulisszák mögé. Restaurátorunk vezetésével a papíröntés és a könyvfűzés technikájából kaphatnak ízelítőt, a könyvfertőtlenítés folyamata és a régi könyvkötészeti eljárások mellett.

Az első Magyarországon nyomtatott könyv megjelenésének 550. évfordulója alkalmából Budai Krónika 550 címmel 19.00 órakor a Chronica Hungarorummal kapcsolatos könyveink kiállításának megnyitójára invitáljuk az érdeklődőket. Vendégeink próbára tehetik tudásukat, és további ismereteket szerezhetnek a Budai Krónikáról a folyamatosan elérhető kvízjátékunk keretében.

Az éjszakai barangolást 20.30 órától Egy szerelem története – Boldogság, boldogtalanság és gyógyulás címmel kezdődő komolyzenei koncerttel színesítjük a Fesztivál Akadémia Budapest Ensemble művészeinek előadásában.

Megnyílnak az Eötvös-kiállítás kapui is, ahol Eötvös Loránd életéről és munkásságáról gazdagodhatnak ismeretekkel interaktív eszközeink és a kutató műszerein keresztül.

Részletes program honlapunkon és a Múzeumok Éjszakája hivatalos oldalán érhető el.

Mindenkit szeretettel várunk!

A rendezvénysorozat programjairól kép-, hang- és videófelvételek készülnek. Az elkészült felvételek a szervezésben részt vevő intézmények honlapján, kiadványaiban, fórumain és közösségi felületein is közzétételre kerülhetnek.

Illusztráció szerzője, forrása:
Múzeumok Éjszakája (hivatalos arculati elemek)