Kutatók Éjszakája a Filozófiai Intézet Könyvtárában - beszámoló az eseményről

A szeptember 29-i rendezvény igen sok érdeklődőt vonzott be az olvasóterembe, ami nem is csoda, annyira változatos, vonzó témákkal készültek a résztvevők.

 

 

Az eseményt Boros Gábor nyitotta meg Spinoza emberközelben című előadásával, utána Ullmann Tamás vette át a szót, aki a tudattalan filozófiájáról osztott meg érdekes gondolatokat a hallgatósággal, majd kerekasztal-beszélgetés következett Bernáth László, Gébert Judit, Réz Anna és Tőzsér János részvételével, melynek során az önkéntes altruizmusról értekeztek.

 

 

Technikai okok (távolról jobban látható vetítés) miatt a következő két előadás a Bence teremben zajlott le; E. Szabó László a matematika lényegéről, Ruzsa Ferenc pedig a keleti bölcsességről beszélt, majd egy kis logikai játékra invitálta a jelenlévőket.

 

 

A rendezvény végül még egy, Mindannyian rasszisták vagyunk?  címen meghirdetett, előítéleteinkkel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetés zárta, s ha a közönségen múlik, még éjfél után is folytatódott volna az eszmecsere, de sajnos, az épületzárás kényszere ezt nem tette lehetővé.

A pallérozott elméjű „okos gyülekezetre”, mint szomjazónak egy pohár vízre, annyira szükségünk lenne – az egyetemi berkeken túl is. Az ember egy pillanatra fellélegez és reménykedni kezd. Ha másban nehezebben is, de abban egész bizonyos lehet, hogy jövőre újra elérkezik a Kutatók Éjszakája ideje.