NEON Budapest - projektbemutató és szakmai rendezvény

NEON BUDAPEST című honlapunkon körképet adunk a városképet évtizedeken keresztül meghatározó neonreklámok mai állapotáról. Térképen ábrázoltuk a még látható fényjeleket, kategóriákba soroltuk és csoportosíthatóvá tettük őket. Gyűjteményünk kontextusaként háttérinformációkat, a témát korábban és máshol kutató közösségekről szóló összefoglalásokat, forrásokat ajánlunk az érdeklődőknek.​
 

 

 

NEON BUDAPEST - inaplo.hu/neon

Projektvezető: Fodor János PhD

Alapgyűjtemény, szervezés: Prusinszki István ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet

 

 

 

AZ ESEMÉNY

10.00-13.00, ELTE BTK, Múzeum krt. 6-8. főépület, földszint, 6-os terem. Az új webes gyűjtemény bemutatását apropónak tekintve, magát a neon-témát középpontba állítva szeretnénk ismerkedésre, beszélgetésre, megszólalásra hívni a neonreklámok sorsát, s a hely- és kortörténetet fontosnak érző szakértőket, a korábbi projktekben szerepet vállalókat.

 

 

 

HÁTTÉR

Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézeté- ben a gyűjteményi szféra különböző területeinek szakembereit képezzük. Az oktatási program része a tartalomszolgáltatás, információs összeállítások digitális publikálása, a webes gyűjteménygondozás. A műhelymunka során törekszünk arra, hogy értékes, kö- zérdekű projekteket hozzunk létre, s azokon „élesben”, felelősséggel végzett munkálatok során fejleszthessük hallgatóink kompetenciáit. A projektek csakis szerzői jogi szempontból tisztázott dokumentumokra épülhetnek, ezért is foglalkozunk szívesen ránk bízott fotógyűjtemé- nyek feldolgozásával. Prusinszki István hallgatónk néhány évvel ezelőtt, saját érdeklődésétől hajtva fényképezte vé- gig a még látható budapesti neonreklámokat. 2016 őszén indított projektmunkánkban hallgatóink újrajárták a helyszíneket, regisztrálták fotókkal a változást, romlást, olykor-olykor: felújítást. Térképet, blogot, adattáblákat készí- tettünk, az áttekintő front-end weboldal májusra készül el. projekt és szakmai rendezvény Tudtunk azokról a kezdeményezésekről, amelyek korábban felhívták a közvélemény figyelmet a neonreklámok jelentő- ségére, és sokat tettek megóvásukért is, de úgy gondoljuk, a jelenlegi helyzetről, a neonreklámok mai állapotáról érdemes újra szólni, s felevenítve a témát, ismét érdemes vállalkozni egy rendezett, áttekinthető gyűjtemény közreadására, az eddigi eredmények összefoglalására.

 

 

 

TERVEZETT PROGRAM

* az ELTE BTK KITI helytörténeti, kortörténeti webprojektjeiről Fodor János, • az elkészült neonvadász-gyűjteményről Prusinszki István számol be. • Zeke Gyula író, történész - résztvevőként elfogadta meghívásunkat. • Antal Ildikó múzeumigazgató (Elektrotechnikai Múzeum) a téma technikatörténeti és mérnöki oldaláról tart előadást. • Vendégeink lesznek a varsói neonmúzeum vezetői, s bemutatják intézményüket, terveiket. • Működő neont hoz, s részt vesz az eseményen Hallgas Mihály, az egyik utolsó neonkészítő kisvállalkozást képviselve • az esemény és honlap arculati elemeinek kialakításában Patkós Luca tervezőgrafikus közreműködik. Bízunk a korábban aktív neonvédő-neonmentő csoportok, kezdeményezések képviselőinek részvételében.

 

 

 

CÉLKÖZÖNSÉG

Az eseményt dokumentáljuk illetve meghirdetjük az ELTE oldalán és a közösségi médiában. Számítunk a könyvtáros, helytörténész szakma, egyetemi oktatók, hallgatók megjelenésére is.
 

 


Időpont: 2017. május 26., 10.00-13.00 

Helyszín: ELTE BTK, Múzeum krt. 6-8. főépület, földszint, 6-os terem

 


A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Kérjük, itt regisztráljon: lis.elte.hu/reg