Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

LAPOKBA ZÁRT KINCSEINK

Megjelenés ideje
Megjelenés helye
elte.hu

Megjelenés formátuma

Megjelenés fajtája

Intézmény

Terjedelem

Téma

Nyelv

Hatókör

Forrás helye
https://www.elte.hu/content/lapokba-zart-kincseink.e.15104
Szövegrész

"A Kulturális Örökség Napjai keretében megtekinthető az Egyetemi Könyvtár és Levéltár legrégebbi kódexe, Janus Pannonius görög nyelvű evangéliumos könyve, valamint megnyitják az egyetemi jelképeket bemutató kiállítást is. 

A rendezvény keretében ismét megnyílnak a Könyvtár kapui a könyvek és a művészetek kedvelői előtt. A „Könyv, talár, tudomány. Jelképek az Eötvös Loránd Tudományegyetem múltjából" minikiállításon az Egyetem történetének fordulópontjait tekinthetik meg a vendégek az Egyetemi Könyvtár és Levéltár egyetemtörténeti gyűjteményében őrzött emléktárgyak segítségével. Jelképeken keresztül követhetik nyomon a jezsuita alapítású és a katolikus oktatást szolgáló intézmény fejlődését az állami és királyi egyetemmé váláson át az alapítás 300. évfordulójáig. Az 1949-ben bevezetett egyetemi reform után számos szokás gyakorlása véget ért, a kapcsolódó reprezentációs eszközök pedig múzeumokba kerültek. E tárgyak 20–21. századi sorsára a tárlat virtuális termében derül fény.

A könyvtár különleges kincsei közé tartozik Janus Pannonius görög nyelvű evangéliumos könyve (Cod. Graec. 1). A 11. századi, feltehetőleg Konstantinápolyban másolt pergamenkódexben az evangéliumok szövege Eusebius nyolc kánontábláját követi, többek között Aranyszájú Szent János magyarázataiból válogatott megjegyzések és kommentárok kíséretében. A kódex Itáliából kerülhetett Janus Pannonius magyarországi könyvtárába, Garázda Pétertől kapott ajándékként. A könyvtár legrégebbi kódexét egész oldalas evangélistaábrázolások díszítik, az alkotás különböző folyamatait, a gondolkodást, az olvasást, az íráshoz készülődést és az írást mutatva be.

A programon könyvtártörténeti vezetésekkel (12:00, 13:00, 14:00, 15:00 órától), kalligráfiai és könyvkötészeti kézműves programokkal, a restaurátor-műhely és régi könyvek bemutatásával, az interaktív Eötvös-kiállítással, valamint a Coquette duó és Borsos Kata hegedűművész koncertjével hívják fel a figyelmet kulturális örökségünk védelmére."