Újra Múzeumok Éjszakája az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

Hagyományainkhoz híven 2024. június 22-én ismét csatlakozunk a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatához. Délután 15.00 órától egészen éjfélig kézműves foglalkozással, koncertekkel, épületsétákkal, tárlatvezetésekkel, kalligráfiai workshoppal, könyv- és restaurátorműhely-bemutatókkal, valamint Kopernikusz-emlékkiállítással fogadjuk az érdeklődőket.

Könyvkötő műhelyünk és a kalligráfiai workshop foglalkozásain a kicsiket és nagyokat idén már 15.00 órától várjuk.

Esti programsorozatunkat 18.00 órától az ELTE „Eötvös” Művészeti Együttes vonósnégyesének koncertjével nyitjuk meg.

Angol és magyar nyelvű könyvtári túráinkon látogatóink megismerkedhetnek a könyvtárpalota és a Perczel-glóbusz történetével, betekinthetnek műemlékraktárunkba és a könyvtári kulisszák mögé. Restaurátorunk vezetésével a papíröntés és a könyvfűzés technikájából kaphatnak ízelítőt, a könyvfertőtlenítés folyamata és a régi könyvkötészeti eljárások mellett.

Műemlékraktárunkba „Aki kimozdította a Földet a helyéről” – Kopernikusz-emlékkiállításra invitáljuk az érdeklődőket.

Az éjszakai barangolást a 20.30 órakor kezdődő „Több, mint klezmer a Múzeumok Éjszakáján” – Sabbathsong Klezmer Band koncertjével színesítjük.

Vendégeink pedig saját készítésű könyvjelzőiket színesíthetik, apró nyereményekért részt vehetnek Kopernikusz-kvízünk kitöltésében és könyvtári kirakójátékunk segítségével felépíthetik könyvtárpalotánkat és fragmentumaikból ismét összeállíthatják kódexlapjainkat.

Megnyílnak az Eötvös-kiállítás kapui is, ahol Eötvös Loránd életéről és munkásságáról gazdagodhatnak ismeretekkel interaktív eszközeink és a kutató műszerein keresztül.

Részletes program honlapunkon és a Múzeumok Éjszakája hivatalos oldalán érhető el. 

Mindenkit szeretettel várunk!

A rendezvénysorozat programjairól kép-, hang- és videófelvételek készülnek. Az elkészült felvételek a szervezésben részt vevő intézmények honlapján, kiadványaiban, fórumain és közösségi felületein is közzétételre kerülhetnek.

Illusztráció szerzője, forrása:
https://muzej.hu/