Fogadja örökbe februárban!

A 16–17. században a katolikusok között a jezsuiták voltak a fő emblémáskönyv-készítők, példájukat legbuzgóbban ezen a téren a piaristák követték. Kivételként említhető meg Johannes Sambucus, azaz Zsámboky János (1531–1584) orvos, udvari történetíró, akinek nevéhez szintén számos emblémáskönyv fűződik. Életének jó részét Bécsben élte le, de tartotta a kapcsolatot magyarországi főurakkal, főpapokkal is. Egyik leghíresebb műve az Antwerpenben, Christopher Plantin által kiadott Emblemata (1564) volt. A képünkön látható emblémáskönyvet hat évvel később, ugyanebben a városban adta ki Philips Galle. A kiadás 16 metszetet és Hugo Favolino németalföldi orvos-humanista Carmen heroicumját is tartalmazza. Úgy tartják, hogy a mű Ausztriai János (1547–1578), a lepantói csata (1571) győztes spanyol hadvezér dicsőítésére született, de a közelmúltban igen komplex interpretációk láttak napvilágot. Az emblémák többsége katonai cselekedeteket és erényeket ábrázol antik feliratokkal, ókori mitológiai hősökkel és istenekkel díszített diadalívek segítségével, de kortárs utalásokkal (pl. ottomán öltözet) is találkozhatunk. A mű a lepantói ütközet hőseihez írt apologetikus irodalmi tradíciójához is kapcsolódik, melyben a klasszikus irodalom újjáteremtésével találkozhatunk. Az Egyetemi Könyvtár példánya csonka (a C5-6 és a D1-6 ívjelzésű levelek hiányoznak).

A kötet ebben az évben az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány könyv-örökbefogadási programjának egyik kiemelt darabja. Mentsen meg egy könyvet, fogadja örökbe!

További információkért, kérjük, látogasson el honlapunkra: https://konyvtar.elte.hu/hu/tamogatas/egyetemi-konyvtarert-alapitvany/konyv-orokbefogadasi-program.

 

RMK III 134/b 

Arcus aliquot triumphal, et monimenta victor. classicae in honor invictissimi ac illustris. Iani Austriae, victoris non quieturi, auctor Ioan. Sambuco. Quibus adiectum est eiusdem argumenti Carmen heroicum per Hugonem Favolinum. 

Antverpiae [Antwerpen] : apud Philippum Gallaeum MDLXXII [1572] 

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

Fogadja örökbe januárban!

Andrea Argoli (1570–1657) olasz asztronómus és asztrológus 1648-ban adta ki csillagnaptárát az 1641–1700-as évekre. Ezt a kalendáriumot dolgozták át a nagyszombati egyetem csillagászai az 1676-os évre vonatkozóan Magyarországra és Ausztriára.

A naptárat az 1676. évben (vagy már az előző év végén) adták ki a nagyszombati akadémiai nyomdában. A készítők a kötet elején alaposan elmagyarázzák a kalendárium felépítését, minden hónap minden napjára ugyanazon információkat adják meg: ünnepek, asztronómiai megfigyelések, hold állása, napok és éjszakák hosszúsága, időjárás, Ausztriához kapcsolódó évfordulók stb. A naptárat egy hosszú, egész évre szóló prognosztikon, majd egy Dissertatio physico-mathematica (Ausztriában és Magyarországon található vizekről) és egy Synopsis chronologica (jelentős események Ausztriában I. Rudolftól I. Leopoldig, 1218-tól 1675-ig) című írás követi. A kötetet a Habsburg-ház tagjainak családfája zárja, visszavezetve a ház eredetét Faramondig, a frankok legendabeli első királyáig. Az Egyetemi Könyvtár példányának különlegességét az adja, hogy a kalendárium hónapjai után utólag bekötött levelekre a kötet elején lévő bejegyzés alapján egy Pozsony környéki nemes, Szency András írta a naplóját, szinte minden naphoz adva egy pár mondatos leírást, lehetővé téve így, hogy az egész évét a lehető legalaposabban végig tudjuk követni. A könyv legvégére újabb leveleket kötöttek, amelyeken az említett nemes számadáskönyve olvasható pontos számadatokkal. A naptár később, pontosan nem ismert időpontban a Hédervári család birtokába került.

 

A kötet ebben az évben az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány könyv-örökbefogadási programjának egyik kiemelt darabja. Mentsen meg egy könyvet, fogadja örökbe!

További információkért látogasson el honlapunkra: https://konyvtar.elte.hu/hu/tamogatas/egyetemi-konyvtarert-alapitvany/konyv-orokbefogadasi-program  

 

RMK II 260a:2

Calendarium typographiae Tyrnaviensis, ad annum a nato in terris Deo, M. DC. LXXVI. ad meridianum Tyrnaviensem, ad elevationem poli XLVIII. graduum, adeoque in usum praecipuorum locorum tam in Ungaria, quam in Austria, nec non adjacentium provinciarum, supputatum ex calculis ... Andreae Argoli / opera et studio, astrophili cuiusdam in Academia Tyrnaviensi Regni Ungariae Tyrnaviae [Nagyszombat] : typis Academicis, [1676].

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

Karácsonyi nyitvatartás

Könyvtárunk 2022. december 23. és 2023. január 1. között zárva tart, 2023. január 2-ától ismét várja olvasóit.

Minden kedves olvasónknak boldog, áldott karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Ideiglenesen csökkentett nyitvatartás 2022. december 5-étől

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár nyitvatartási rendje 2022. december 5-étől módosul, hétköznapokon 9.00 és 15.00 óra között várjuk olvasóinkat teljes körű szolgáltatásainkkal, szombatonként pedig 9.00 és 15.00 óra között a Nagyolvasó áll rendelkezésre tanulás és helyben olvasás céljára. A kikölcsönzött kiadványok visszajuttatására az aulában elhelyezett könyvbedobó szekrény használatával a nyitvatartási napokon 18.00 óráig biztosítunk lehetőséget.

Megértésüket és támogató együttműködésüket előre is köszönjük.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Könyvtári tartozások rendezése

A könyvtári szolgáltatások eredményességének növelése érdekében a 2022. október 1-jétől hatályos Hallgatói követelményrendszer 137/A. § alapján a félév végi vizsgákra bocsátás és a következő félévre regisztrálás feltétele az Egyetemi Könyvtári Szolgálat könyvtáraiban a könyvtári késedelmi díj fizetési kötelezettségének teljesítése. Záróvizsga kizárólag a kölcsönzött könyvek határidő lejártáig történő visszahozatalát és a könyvtári tartozások teljesítését követően kezdhető meg.

Reméljük, hogy a Hallgatói követelményrendszer módosítása hozzájárul könyvtáraink, valamint a kötelező és ajánlott irodalmak hatékonyabb szolgáltatásához.

A kölcsönzéseket és a fennálló tartozást az itt található elérési úton tudja ellenőrizni.

A kölcsönzött könyvtári dokumentumok a könyvtárakba személyes átadással vagy postai küldeményként is visszajuttathatók. Az ELTE könyvtárainak nyitvatartásáról és címéről az eltekonyvtarak.elte.hu oldalról elérhető honlapokon tájékozódhat. A késedelmi díjak banki átutalással történő rendezéséről itt talál részletes információt.

A kölcsönzési határidő és a késedelmi díjak figyelemmel kíséréséhez több kényelmi szolgáltatás áll rendelkezésre:

  • a kölcsönzési határidő lejárta előtt két nappal emlékeztető e-mail kerül kiküldésre;
  • az ELTEfind felületén bejelentkezve áttekintheti fennálló tartozását és könyvtári kölcsönzéseit;
  • a legfrissebb fejlesztésű ELTE Könyvtár WebApp használatával minden olvasónk az okostelefonján is láthatja kölcsönzéseit, késedelmi díjait, illetve egyénileg beállíthatja a lejárati értesítéseket is.

Valamennyi tagkönyvtárunk többféle lehetőséget (személyesen, e-mailben, telefonon, web-en, applikáción keresztül) kínál a hosszabbítási igény jelzésére, valamint a késedelmi díj fizetésére, segítve a kölcsönzési határidő túllépésének és a késedelmi díjak növekedésének elkerülését.

Minden kedves olvasónk megértését és együttműködését köszönjük!

Illusztráció szerzője, forrása:
https://pixabay.com/hu/photos/p%c3%a9nz-k%c3%a1rty%c3%a1k-%c3%bczleti-hitelk%c3%a1rtya-256319/

Múzeumok Őszi Fesztiválja az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 2022. október 3. és 2022. november 13. között Janus Pannonius a humanizmustól a barokkig – Válogatás az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményéből címmel kiállításunk megtekintésére invitáljuk a tudományok és könyvek kedvelőit. Vendégeink részt vehetnek az Eötvös-kiállítás interaktív tárlatvezetésein, Ádám István gitárkoncertjein, valamint restaurátorműhely- és könyvtártörténeti vezetéseinken. Muzeális értékű könyveink bemutatói keretében pedig könyvtárunk különleges kiadványaiba nyerhetnek betekintést. A rendezvénysorozatra minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Részletes programterv:

Lapokba zárt titkaink – Könyvbemutató muzeális állományunkból

Muzeális értékű könyveink bemutatói keretében könyvtárunk különleges kiadványaiba nyerhetnek betekintést, mely során feltárulnak régi nyomtatványaink titkai.

Időpontok: 2022. október 3. – 2022. november 13.

péntekenként 16.30–17.00 (kivéve: 2022. október 14. és 28.)

Restaurátor-műhely bemutatója

Restaurátorunk vezetésével a papíröntés és a könyvfűzés technikájából kaphatnak ízelítőt vendégeink. Megismerkedhetnek a könyvfertőtlenítés folyamatával és a régi könyvkötészeti eljárásokkal.

Időpontok: 2022. október 3. – 2022. november 13.

péntekenként 10.00–11.00 és 17.00–18.00 (kivéve: 2022. október 28.)

Könyvtártúra

Könyvtártúráinkon az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár történetéről értesülhetnek vendégeink.

Időpontok: 2022. október 3. – 2022. november 13.

hétfőnként és csütörtökönként 17.00–18.00

Tárlatvezetés az Eötvös-kiállításon

Szeretettel várjuk látogatóinkat Eötvös Loránd izgalmas fizikai kísérleteit és életét bemutató, kicsiket és nagyokat egyaránt megmozgató kiállításunkon.

Időpontok: 2022. október 3. – 2022. november 13.

hétfőnként 18.00–18.45, csütörtökönként 16.00–16.45

Janus Pannonius a humanizmustól a barokkig – Válogatás az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményéből

Kamaratárlatunkon részint a költő itáliai ismerőseihez és írói hagyatékának első felkutatóihoz kapcsolódó nyomtatott könyveket és egy kéziratot, részint műveinek öt különböző, 16. és 18. századi külföldi és hazai kiadását tekinthetik meg az érdeklődők. Mindenkit szeretettel várunk!

Időpontok: 2022. október 3. – 2022. november 13.

hétfő–péntek, 10.00–15.00

Előzetesen a titkarsag@lib.elte.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

 

Koncertek:

Ádám István – Gitárkoncert I.  – 2022. október 7. 18.00 óra

Ádám István – Gitárkoncert II. – 2022. november 11. 18.00 óra

 

Online elérhető programok:

Virtuális kalandozás Eötvös Loránd nyomában (folyamatosan elérhető online program)

Virtuális őszi séták az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban (folyamatosan elérhető online program)

 

A rendezvénysorozat programjairól kép-, hang- és videófelvételek készülnek. Az elkészült felvételek a szervezésben részt vevő intézmények honlapján, kiadványaiban, fórumain és közösségi felületein is közzétételre kerülhetnek.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKSZ, Készítette: Ágai Ágnes

Ideiglenes változás szolgáltatásaink elérésében 2022. szeptember 26-án

Technikai okokból 2022. szeptember 26-án 16.00 óráig a könyvtár kisebb olvasóterei zárva tartanak.

Helyben használatra a Nagyolvasóban lesz lehetőség, a kölcsönző szolgáltatásai (kölcsönzés, könyvvisszavétel, regisztráció, nyomtató- és fénymásolókártya vásárlása) pedig a földszinti információs pultban érhetők el.

16.00 óra után teljes körű szolgáltatásokkal, a megszokott működési rend szerint várjuk olvasóinkat.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL, Készítette: Leéb Ádám

Rendkívüli szombati nyitvatartás a Kulturális Örökség Napjain

A Kulturális Örökség Napjai programsorozata miatt az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár könyvtári szolgáltatásai 2022. szeptember 17-én (szombaton) nem elérhetőek.

Rendezvényünkről további részletek weboldalunkon, a Kulturális Örökség Napjai hivatalos honlapján és itt találhatók. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk könyvtárunkban!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Janus Pannonius a humanizmustól a barokkig – Válogatás az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményéből

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából 2022. szeptember 17-én 14.30 órától Janus Pannonius a humanizmustól a barokkig: válogatás az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményéből címmel kamarakiállításunk ünnepélyes megnyitójára kerül sor.

Csezmicei János pécsi püspök, írói nevén Janus Pannonius (1434–1472), az első magyar humanisták és könyvgyűjtők egyike volt. Itáliában töltött évei során nemcsak magas szintű görög tudásra és kánonjogi ismeretekre tett szert, hanem ekkor született verseinek jó része is. Számos humanista műveltségű ismerőst, barátot szerzett, akik közül többel Magyarországra való visszatérése után is tartotta a kapcsolatot. Költeményei a XVI. század elejétől kezdve nyomtatásban is megjelentek, ezeknek köszönhetően Janus Pannonius az addigiaknál is szélesebb körben ismert lett Európa-szerte. Egykori könyvtárának becses darabján, a XI. századi, Bizáncból származó, görög nyelvű evangéliumoskönyvön kívül az Egyetemi Könyvtár számos olyan dokumentumot őriz, melyek közvetlen vagy közvetett módon Janus Pannoniushoz kötődnek. Kamaratárlatunkon részint a költő itáliai ismerőseihez (Galeotto Marzio, Marsilio Ficino) és írói hagyatékának első felkutatóihoz (Váradi Péter, Brodarics István) kapcsolódó, nyomtatott könyveket és egy kéziratot, részint műveinek öt különböző, XVI. és XVIII. századi külföldi és hazai kiadását tekinthetik meg az érdeklődők.

A nyitóünnepség keretében Janus Pannonius evangéliumos könyve is bemutatásra kerül. Programjainkról további részletek weboldalunkon és itt érhetők el. Mindenkit szeretettel várunk!

 

Kamarakiállítás-megnyitó helyszíne:

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, II. emeleti Főigazgatói szoba és Műemlékraktár

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Időpont:

2022. szeptember 17.  14.30

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár (Egyetemi Könyvtár, Coll. Pray IX/18, fol. 1 r.)