Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár a pünkösdi hétvégén zárva tart (április 27-29).

Fogadja örökbe májusban!

Jan Amos Komenský (latinos változatban: Johannes Comenius, 1592–1670) cseh pedagógus munkája, a gyakran csak Orbis pictusként emlegetett tankönyv elsősorban a latin nyelv könnyebb megtanulása miatt íródott, ám tartalma okán inkább a 17. század ismeretanyának átfogó tankönyvévé vált.

A munka 1658-ban jelent meg először, és 1917-ig közel háromszáz kiadást ért meg. Az első négynyelvű változat 1666-ban jelent meg latin-német-francia-olasz nyelven, amely nyelveket jelen is kiadás is tartalmazza. A kezdetben fametszetes, majd később rézmetszetes illusztrációk adják a nyelvi sokszínűség mellett a munka másik érdekességét. A 150 témakört számláló tankönyv mindegyik fejezetéhez tartozik egy-egy kép, amely az aktuális témához segédeszközként tartozik a szószedet mellett. A tananyag elkalauzol az élettelen természet, az állat- és növényvilág, a vallás témáin keresztül az emberi élet aspektusaiig, az emberi test felépítésétől és működésétől kezdve bizonyos mesterségeken át a gyermekjátékokig. A kötet korábban barátosi Mircse János (1834–1883) történész könyvtárába tartozott, aki könyvgyűjteményét az Egyetemi Könyvtárra hagyományozta (katalógusa J 147/d I-II jelzeten található meg).

A kötet ebben az évben az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány könyv-örökbefogadási programjának egyik kiemelt darabja. Mentsen meg egy könyvet, fogadja örökbe!

További információkért látogasson el honlapunkra: https://konyvtar.elte.hu/hu/tamogatas/egyetemi-konyvtarert-alapitvany/konyv-orokbefogadasi-program.

RMK III 623/a 

Komenský, Jan Amos 

Joh. Amos Comenii Orbis sensualium pictus quadrilinvis emendatus, hoc est: omnium fundamentalium in mundo rerum et vita actionum pictura et nomenclatura Germanica, Latina, Italica et Gallica. Cum titulorum indicibus atque vocabulorum dictionariolis accurante Matthia Cramero, lingv. exotic. professore. Cum gratia et privil. sac. caes. majestatis. regis Poloniae et sereniss. electoris Saxonici. 

Noribergae : sumptibus Martini Endteri, MDCCVII [1707]. 

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

Éjszaka a könyvtárban – A vizsgaidőszakban 22.00 óráig várjuk a tanulni vágyókat!

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár kísérleti jelleggel 2023. május 30. és július 1. között a Nagyolvasó meghosszabbított nyitvatartásával, hétköznapokon és szombatonként 22.00 óráig várja olvasóit és a tanulni vágyókat. Megnyitjuk oktatótermünket is, melyben a tanulás mellett ingyenes számítógép-használatra is lehetőséget biztosítunk.

Folyamatosan bővülő szolgáltatásainkkal az ELTE hallgatóinak a vizsgákra történő hatékony és eredményes felkészülési lehetőségét szeretnénk támogatni, az EHÖK támogatásával és a hallgatókkal együttműködve.

Hétköznapokon 20.00 és 22.00, szombatonként 18.00 és 22.00 óra között az alábbi szolgáltatások igénybevételére biztosítunk lehetőséget:

  • tanulási és olvasási lehetőség a Nagyolvasóban és ingyenes számítógép-használat mellett az oktatóteremben,
  • könyvek visszajuttatása önkölcsönző terminál és könyvbedobó szekrény (Bibliobox) használatával,
  • önkiszolgáló nyomtatás és fénymásolás előre megvásárolt kártya használatával,
  • ingyenes, önkiszolgáló szkennelés.

A meghosszabbított nyitvatartási időben teremfelügyeletet és általános tájékoztatást biztosítunk. Az aula, a Nagyolvasó és az oktatóterem kizárólag előzetesen megváltott olvasójeggyel látogatható.

Mindenkit szeretettel várunk, hallgatóinknak sikeres tavaszi félévet kívánunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Kellemes húsvéti ünnepeket kíván az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

A húsvéti ünnepek idején, 2023. április 7. és 2023. április 10. között az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár zárva tart.

Teljes körű szolgáltatásainkkal 2023. április 11-étől ismét a szokott nyitvatartási időben várjuk olvasóinkat.

Minden kedves olvasónknak kellemes és áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL (Ant. 3591 Guglielmo Bramiceli: Inni che si cantano tutto l'anno alle hore canoniche nella chiesa Romana… . Venezia: appresso Giorgio Angelieri, 1597, 22. o.)

Fogadja örökbe áprilisban!

1704-ben Nagyszombatban nyomtatták ki ezt a misekönyvet, mely a halottakért mondandó mise szövegét tartalmazza, a cím alapján a Missale Romanumból, minden egyház használatára (értsd: minden területen használható a halotti miséhez).

A teljes miseordó szövegét hozza a kánonnal együtt, mindegyik részt kották egészítik ki, megadva az énekelt részek dallamát. A négyvonalas kották nem metszetek, azokat kisebb darabok segítségével, kirakósszerűen alakították ki, ez az egyes darabok közötti kis szünetekből az egyszerű olvasó számára is jól látható. A kották mellett kétszínnyomás (fekete és vörös), valamint a misekánon előtti rézmetszet (Krisztus a kereszten, Szűz Mária, Szent János) díszíti a kötetet. A kettedrét nyomtatvány betűinek nagy mérete azt a célt szolgálja, hogy a misekönyvet messzebbről is jól lehessen olvasni. Szintén praktikus szempontból kerültek a kötetbe a levelek szélére a bőrjelölők: ezekkel könnyedén lehetett lapozni, a papnak nem kellett megfognia a könyv lapjait, így nem koszolta be a kezét. A címlapon olvasható bejegyzés alapján a missalét a 18. században (1722) a lőcsei minoriták használták, akik az utolsó levél versójára november 3-ai dátummal a rend férfi és női tagjainak, valamint jótevőiknek halálakor mondandó rövid szövegeket jegyeztek be.

A kötet ebben az évben az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány könyv-örökbefogadási programjának egyik kiemelt darabja. Mentsen meg egy könyvet, fogadja örökbe!

Több információért látogasson el honlapunkra: https://konyvtar.elte.hu/hu/tamogatas/egyetemi-konyvtarert-alapitvany/konyv-orokbefogadasi-program  

 

RMK II 534a

Missae in agenda defunctorum tantum deservientes : ex missali Romano recognito desumptae, cum ordinario, et canone, ut in ipsis servatur, ad usum, et

commoditatem omnium ecclesiarum

Tyrnaviae [Nagyszombat] : ex typographia Academica Soc. Jesu, anno M.D.CC.IV.

[1704]

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

Elérhetővé vált az önkiszolgáló szkennelés

Szolgáltatásbővítésünk részeként 2023. március 1-jétől elérhetővé vált az önkiszolgáló szkennelés könyvtárunkban. Speciális könyvszkennerek segítségével önkiszolgáló módon lehetséges a dokumentumok digitalizálása.

Az igénybe vehető szkennerek használatával akár percenként 30 oldal is szkennelhető a könyvek gerincének kímélése mellett, mivel azokat nem kell üveglapra feszíteni. Az oldalak ívét lézeres bemérést követően a szoftver automatikusan kiegyenesíti. Az eszköz akár A3-as méretű dokumentum digitalizálását is lehetővé teszi, valamint rendelkezik karakterfelismerő funkcióval, így a szkennelt tartalmak nemcsak képként, hanem szerkeszthető szövegként is elmenthetők.

Jelenleg két szkenner áll látogatóink rendelkezésére, melyeket időalapú díjfizetés mellett vehetnek igénybe az Egyetemi Könyvtár Nagyolvasójában:

  • egyetemi hallgatók, oktatók, kutatók: 200 Ft / 30 perc
  • egyéb látogatók: 300 Ft / 30 perc
Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Újgenerációs kölcsönzési élmény

Többéves előkészítő munka után bevezetésre került az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban a rádiófrekvenciás azonosításon alapuló önkiszolgáló kölcsönzés és visszavétel. Az új szolgáltatás az Egyetemi Könyvtári Szolgálat tagkönyvtáraiban is folyamatosan elérhetővé válik.

Az elmúlt két évben több mint kétszázezer dokumentum kapott ún. RFID-azonosítót, melynek köszönhetően az önkiszolgáló terminálok használatával pillanatok alatt, könyvtáros segítsége nélkül lehet könyveket kikölcsönözni. Olvasójegyes azonosítást követően egyszerűen a terminál kijelölt területére kell helyezni az összes kölcsönözni kívánt dokumentumot. Az automatikus felismerést követően a rendszer érvényesíti a kölcsönzést, melynek sikerességéről e-mailt is küld vagy papíralapú visszaigazolást nyomtat. 

Épületünkben két terminál került elhelyezésre, az aulában és a kölcsönzőben, melyeken a kölcsönzés mellett lehetőség nyílik az élő kölcsönzések áttekintésére, határidők hosszabbítására, továbbá az aulában elhelyezett eszköz segítségével könyvek visszaadására is a könyvtár nyitvatartásán túl, az épület nyitvatartási idejében. 

Az eszközök üzembe helyezése egy teljes egyetemet lefedő, 2021-ben indult négyéves fejlesztés részeként valósult meg, melynek keretében az Egyetemi Könyvtár és Levéltár koordinálása mellett az új szolgáltatás az Egyetemi Könyvtári Szolgálat tagkönyvtáraiban (kari, kollégiumi könyvtárak) is folyamatosan elérhetővé válik. Az innovatív technológia nemcsak a kölcsönzést, hanem a könyvtári háttérmunkát is segíti, többek között az automatizált leltározás révén. 

Minden kedves látogatónknak kívánjuk, hogy leljék örömüket az eszközök használatában.  

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Fogadja örökbe januárban!

Andrea Argoli (1570–1657) olasz asztronómus és asztrológus 1648-ban adta ki csillagnaptárát az 1641–1700-as évekre. Ezt a kalendáriumot dolgozták át a nagyszombati egyetem csillagászai az 1676-os évre vonatkozóan Magyarországra és Ausztriára.

A naptárat az 1676. évben (vagy már az előző év végén) adták ki a nagyszombati akadémiai nyomdában. A készítők a kötet elején alaposan elmagyarázzák a kalendárium felépítését, minden hónap minden napjára ugyanazon információkat adják meg: ünnepek, asztronómiai megfigyelések, hold állása, napok és éjszakák hosszúsága, időjárás, Ausztriához kapcsolódó évfordulók stb. A naptárat egy hosszú, egész évre szóló prognosztikon, majd egy Dissertatio physico-mathematica (Ausztriában és Magyarországon található vizekről) és egy Synopsis chronologica (jelentős események Ausztriában I. Rudolftól I. Leopoldig, 1218-tól 1675-ig) című írás követi. A kötetet a Habsburg-ház tagjainak családfája zárja, visszavezetve a ház eredetét Faramondig, a frankok legendabeli első királyáig. Az Egyetemi Könyvtár példányának különlegességét az adja, hogy a kalendárium hónapjai után utólag bekötött levelekre a kötet elején lévő bejegyzés alapján egy Pozsony környéki nemes, Szency András írta a naplóját, szinte minden naphoz adva egy pár mondatos leírást, lehetővé téve így, hogy az egész évét a lehető legalaposabban végig tudjuk követni. A könyv legvégére újabb leveleket kötöttek, amelyeken az említett nemes számadáskönyve olvasható pontos számadatokkal. A naptár később, pontosan nem ismert időpontban a Hédervári család birtokába került.

 

A kötet ebben az évben az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány könyv-örökbefogadási programjának egyik kiemelt darabja. Mentsen meg egy könyvet, fogadja örökbe!

További információkért látogasson el honlapunkra: https://konyvtar.elte.hu/hu/tamogatas/egyetemi-konyvtarert-alapitvany/konyv-orokbefogadasi-program  

 

RMK II 260a:2

Calendarium typographiae Tyrnaviensis, ad annum a nato in terris Deo, M. DC. LXXVI. ad meridianum Tyrnaviensem, ad elevationem poli XLVIII. graduum, adeoque in usum praecipuorum locorum tam in Ungaria, quam in Austria, nec non adjacentium provinciarum, supputatum ex calculis ... Andreae Argoli / opera et studio, astrophili cuiusdam in Academia Tyrnaviensi Regni Ungariae Tyrnaviae [Nagyszombat] : typis Academicis, [1676].

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

1% – A könyvtárért

A 2018-ban Magyar Örökség díjat és az Egyetemi Könyvtári Szolgálat részeként Minősített Könyvtár címet, 2020-ban pedig EFQM „Elkötelezettség a Kiválóságért” tanúsítványt elnyert ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár küldetésének érzi, hogy a hazai kutatásban, oktatásban résztvevőket hazai és külföldi szakirodalommal lássa el, és bekapcsolja a tudományos élet nemzetközi vérkeringésébe. Az információhoz való szabad hozzáférés biztosítása, kulturális értékeink megóvása, digitalizálása, valamint a modern technológiai eszközök beszerzése és a folyamatos szolgáltatásfejlesztés megvalósítása érdekében most Ön is tehet. Kérjük, adója 1%-ának felajánlásával támogassa az Egyetemi Könyvtárért Alapítványt!

A 2005-ben alapított Egyetemi Könyvtárért Alapítvány az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár technikai korszerűsítése, szolgáltatásainak bővítése és állományának védelme céljából jött létre. A könyvtárban őrzött közel kétmillió dokumentumot felölelő, a nemzeti kulturális örökség részét képező muzeális állomány európai viszonylatban is jelentős, ezért közös felelősségünk ezeket az értékeket megőrizni a felnövekvő generáció számára.

Dr. Kiszl Péter kuratóriumi elnök vezetésével a közhasznú szervezet jelentős mértékben támogatja a könyvtár értékmentő tevékenységét. A megkülönbözetett figyelmet, állandó állagmegóvást igénylő gyűjtemény köteteinek restaurálása érdekében az alapítvány könyv-örökbefogadási programot indított el. Emellett hozzájárul az Egyetemi Könyvtár és Levéltár értékeit népszerűsítő és a könyvtárszakmai munkát prezentáló rendezvények szervezéséhez, a könyvtár ritkaságait és az egyetemi kulturális értékeket bemutató falinaptár, a Hagyományok és kihívások konferenciakötetei és a könyvtár kincseinek megismertetését szolgáló nyomtatványok megjelentetéséhez, valamint a szakmai munkát segítő vagy szolgáltatásbővítést lehetővé tévő  technikai eszközök beszerzéséhez.

Az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatási lehetőségeiről itt olvashat bővebben.

 

Egyetemi Könyvtárért Alapítvány

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Tel: +36 1 411 6738

E-mail: alapitvany@lib.elte.hu

Adószám: 18121362-1-41

Számlaszám: 12010532-00120645-00100003

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Karácsonyi nyitvatartás

Könyvtárunk 2022. december 23. és 2023. január 1. között zárva tart, 2023. január 2-ától ismét várja olvasóit.

Minden kedves olvasónknak boldog, áldott karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Ideiglenesen csökkentett nyitvatartás 2022. december 5-étől

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár nyitvatartási rendje 2022. december 5-étől módosul, hétköznapokon 9.00 és 15.00 óra között várjuk olvasóinkat teljes körű szolgáltatásainkkal, szombatonként pedig 9.00 és 15.00 óra között a Nagyolvasó áll rendelkezésre tanulás és helyben olvasás céljára. A kikölcsönzött kiadványok visszajuttatására az aulában elhelyezett könyvbedobó szekrény használatával a nyitvatartási napokon 18.00 óráig biztosítunk lehetőséget.

Megértésüket és támogató együttműködésüket előre is köszönjük.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL