Könyvtári tartozások rendezése

A könyvtári szolgáltatások eredményességének növelése érdekében a 2022. október 1-jétől hatályos Hallgatói követelményrendszer 137/A. § alapján a félév végi vizsgákra bocsátás és a következő félévre regisztrálás feltétele az Egyetemi Könyvtári Szolgálat könyvtáraiban a könyvtári késedelmi díj fizetési kötelezettségének teljesítése. Záróvizsga kizárólag a kölcsönzött könyvek határidő lejártáig történő visszahozatalát és a könyvtári tartozások teljesítését követően kezdhető meg.

Reméljük, hogy a Hallgatói követelményrendszer módosítása hozzájárul könyvtáraink, valamint a kötelező és ajánlott irodalmak hatékonyabb szolgáltatásához.

A kölcsönzéseket és a fennálló tartozást az itt található elérési úton tudja ellenőrizni.

A kölcsönzött könyvtári dokumentumok a könyvtárakba személyes átadással vagy postai küldeményként is visszajuttathatók. Az ELTE könyvtárainak nyitvatartásáról és címéről az eltekonyvtarak.elte.hu oldalról elérhető honlapokon tájékozódhat. A késedelmi díjak banki átutalással történő rendezéséről itt talál részletes információt.

A kölcsönzési határidő és a késedelmi díjak figyelemmel kíséréséhez több kényelmi szolgáltatás áll rendelkezésre:

 • a kölcsönzési határidő lejárta előtt két nappal emlékeztető e-mail kerül kiküldésre;
 • az ELTEfind felületén bejelentkezve áttekintheti fennálló tartozását és könyvtári kölcsönzéseit;
 • a legfrissebb fejlesztésű ELTE Könyvtár WebApp használatával minden olvasónk az okostelefonján is láthatja kölcsönzéseit, késedelmi díjait, illetve egyénileg beállíthatja a lejárati értesítéseket is.

Valamennyi tagkönyvtárunk többféle lehetőséget (személyesen, e-mailben, telefonon, web-en, applikáción keresztül) kínál a hosszabbítási igény jelzésére, valamint a késedelmi díj fizetésére, segítve a kölcsönzési határidő túllépésének és a késedelmi díjak növekedésének elkerülését.

Minden kedves olvasónk megértését és együttműködését köszönjük!

Illusztráció szerzője, forrása:
https://pixabay.com/hu/photos/p%c3%a9nz-k%c3%a1rty%c3%a1k-%c3%bczleti-hitelk%c3%a1rtya-256319/

Ideiglenes változás szolgáltatásaink elérésében 2022. szeptember 26-án

Technikai okokból 2022. szeptember 26-án 16.00 óráig a könyvtár kisebb olvasóterei zárva tartanak.

Helyben használatra a Nagyolvasóban lesz lehetőség, a kölcsönző szolgáltatásai (kölcsönzés, könyvvisszavétel, regisztráció, nyomtató- és fénymásolókártya vásárlása) pedig a földszinti információs pultban érhetők el.

16.00 óra után teljes körű szolgáltatásokkal, a megszokott működési rend szerint várjuk olvasóinkat.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL, Készítette: Leéb Ádám

Rendkívüli szombati nyitvatartás a Kulturális Örökség Napjain

A Kulturális Örökség Napjai programsorozata miatt az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár könyvtári szolgáltatásai 2022. szeptember 17-én (szombaton) nem elérhetőek.

Rendezvényünkről további részletek weboldalunkon, a Kulturális Örökség Napjai hivatalos honlapján és itt találhatók. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk könyvtárunkban!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Janus Pannonius a humanizmustól a barokkig – Válogatás az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményéből

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából 2022. szeptember 17-én 14.30 órától Janus Pannonius a humanizmustól a barokkig: válogatás az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményéből címmel kamarakiállításunk ünnepélyes megnyitójára kerül sor.

Csezmicei János pécsi püspök, írói nevén Janus Pannonius (1434–1472), az első magyar humanisták és könyvgyűjtők egyike volt. Itáliában töltött évei során nemcsak magas szintű görög tudásra és kánonjogi ismeretekre tett szert, hanem ekkor született verseinek jó része is. Számos humanista műveltségű ismerőst, barátot szerzett, akik közül többel Magyarországra való visszatérése után is tartotta a kapcsolatot. Költeményei a XVI. század elejétől kezdve nyomtatásban is megjelentek, ezeknek köszönhetően Janus Pannonius az addigiaknál is szélesebb körben ismert lett Európa-szerte. Egykori könyvtárának becses darabján, a XI. századi, Bizáncból származó, görög nyelvű evangéliumoskönyvön kívül az Egyetemi Könyvtár számos olyan dokumentumot őriz, melyek közvetlen vagy közvetett módon Janus Pannoniushoz kötődnek. Kamaratárlatunkon részint a költő itáliai ismerőseihez (Galeotto Marzio, Marsilio Ficino) és írói hagyatékának első felkutatóihoz (Váradi Péter, Brodarics István) kapcsolódó, nyomtatott könyveket és egy kéziratot, részint műveinek öt különböző, XVI. és XVIII. századi külföldi és hazai kiadását tekinthetik meg az érdeklődők.

A nyitóünnepség keretében Janus Pannonius evangéliumos könyve is bemutatásra kerül. Programjainkról további részletek weboldalunkon és itt érhetők el. Mindenkit szeretettel várunk!

 

Kamarakiállítás-megnyitó helyszíne:

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, II. emeleti Főigazgatói szoba és Műemlékraktár

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Időpont:

2022. szeptember 17.  14.30

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár (Egyetemi Könyvtár, Coll. Pray IX/18, fol. 1 r.)

Könyv, talár, tudomány – Jelképek az Eötvös Loránd Tudományegyetem múltjából

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából nyíló minikiállításunkon az Eötvös Loránd Tudományegyetem történetének nagyobb fordulópontjait tekinthetik meg vendégeink az Egyetemi Könyvtár és Levéltár egyetemtörténeti gyűjteményében őrzött emléktárgyak segítségével.

Jelképeken keresztül követhetik nyomon a jezsuita alapítású és a katolikus oktatást szolgáló intézmény fejlődését az állami és királyi egyetemmé váláson át az alapítás 300. évfordulójáig. Az 1949-ben bevezetett egyetemi reform után számos szokás gyakorlása véget ért, a kapcsolódó reprezentációs eszközök pedig múzeumokba kerültek. E tárgyak 20–21. századi sorsára a tárlat virtuális termében derül fény.

Programjainkról további részletek weboldalunkon, a Kulturális Örökség Napjai hivatalos honlapján és itt érhetők el. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Kiállításmegnyitó helye:

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Tanácsterem

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Kiállításmegnyitó időpontja:

2022. szeptember 17.    15.00 óra

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Ideiglenes zárvatartás

Az integrált könyvtári rendszer karbantartási munkálatai miatt az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár és az Eötvös-kiállítás 2022. szeptember 10-én (szombat) zárva tart. 2022. szeptember 12-étől, hétfőtől a szokásos nyitvatartással és szolgáltatásokkal ismét várjuk olvasóinkat.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Új közösségi térrel várjuk olvasóinkat!

Az őszi félévkezdéskor új közösségi térrel nyitjuk meg kapuinkat. A Folyóiratolvasó kerek termében fotelekkel és kanapékkal, babzsákokkal, laptopasztalokkal és -párnákkal várjuk!

A közösségi tér alkalmas kikapcsolódásra, pihenésre, társasjátékra, egyéni és közös tanulásra. Kényelmi szolgáltatásainkat folyamatosan bővítjük, látogatóinknak kellemes és hasznos időtöltést kívánunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Kulturális Örökség Napjai – Lapokba zárt kincseink

A Kulturális Örökség Napjai keretében 2022. szeptember 17-én, szombaton ismét megnyitjuk könyvtárunk kapuit az érdeklődők előtt.

Könyvtártörténeti vezetésekkel, kalligráfiai és könyvkötészeti kézműves programokkal, a restaurátor-műhely és régi könyvek bemutatásával, interaktív Eötvös-kiállításunkkal, egyetemtörténeti tárlatunk ünnepélyes megnyitójával, valamint a Coquette duó és Borsos Kata hegedűművész koncertjeivel szeretnénk kulturális örökségünk védelmére felhívni a figyelmet.

Az idei programsorozat részeként Janus Pannonius evangéliumos könyve és kamarakiállításunk is bemutatásra kerül. Vendégeink csatlakozhatnak Petőfi-kvízjátékunkhoz. Részletes programot a Kulturális Örökség Napjai hivatalos honlapján és itt talál. Mindenkit szeretettel várunk!

A rendezvény Budapest Főváros V. kerület Belváros-Lipótváros Önkormányzata és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatásával valósul meg.

A rendezvénysorozat programjairól kép-, hang- és videófelvételek készülnek. Az elkészült felvételek a szervezésben részt vevő intézmények honlapján, kiadványaiban, fórumain és közösségi felületein is közzétételre kerülhetnek.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKSZ; Készítette: Ágai Ágnes

Hagyományok és kihívások X. konferencia az Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2022. szeptember 1-jén (csütörtökön) szervezi meg immár tizedik alkalommal szakmai konferenciáját. A Hagyományok és kihívások sorozaton belül az idei program témái: Óvjuk, védjük, szolgáltatjuk, valamint Szerzeményezési gyakorlatok a felsőoktatási könyvtárakban.

A konferencia részletes programja

A program résztvevőinek köszöntése

 • 10.00–10.05    Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária (ELTE EKL, főigazgató)
 • 10.05–10.10    Borhy László (ELTE, rektor)

Plenáris ülés

 • 10.10–10.30
  Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária (ELTE EKL, főigazgató): Minden, amit a közgyűjtemények védelméről tudni akartál, de sosem merted megkérdezni. Az Egyetemi Könyvtár esete

 • 10.30–10.50
  Elekes István r. alezredes (Készenléti Rendőrség NNI, osztályvezető): Közgyűjtemények védelme a gyakorlatban

 • 10.50–11.10
  Rózsa Dávid (OSZK, főigazgató): Az Országos Széchényi Könyvtár honvédelmi feladatai

 • 11.10–11.30
  Havasné Berek Tünde alezredes (Hadtörténeti Könyvtár, könyvtárvezető): Vagyonvédelem és információvédelem honvédségi környezetben és a HM HIM Hadtörténeti Könyvtárban

 • 11.30–11.50
  Sándor Endre Márton (ELTE Közbeszerzési Főosztály, közbeszerzési referens): Szerzeményezés a jogszabályok tükrében

 • 11.50–12.00
  Kérdések

12.00–13.00 Ebédszünet

Óvjuk, védjük, szolgáltatjuk

A szekciót moderálja: Keveházi Katalin.

 • 13.00–13.15
  Farkas Gábor Farkas (Kulturális Javak Bizottsága): Lopás, restitúció és védettség: bepillantás a kulturális javak védelme műhelymunkájába

 • 13.15–13.30
  Tömöry Pál (MTA KIK Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály, osztályvezető-helyettes): Gyűjtemény- és vagyonvédelmi rendszer az MTA Könyvtár és Információs Központban

 • 13.30–13.45
  Horváth Diána (OSZK Állományvédelmi és Restauráló Osztály, osztályvezető): Mit, mivel, hogyan? A munkafolyamatok állományvédelmi szempontú átalakítása a Nemzeti Könyvtárban

 • 13.45–14.00
  Frankovics Tibor (MNM Műszaki Főosztály, főosztályvezető): A Magyar Nemzeti Múzeum biztonsági rendszerei

 • 14.00–14.15
  Pergéné Szabó Enikő (DEENK, általános főigazgató-helyettes): Az RFID használata a DEENK-ben: tapasztalatok és lehetőségek

 • 14.15–14.30
  Sipos István (Softlink Kft., regionális menedzser): RFID-eszközökkel támogatott könyvtári állományvédelem

 • 14.30–14.45
  Bedő Dániel (Tripont Foto Video Kft., fotós, digitalizálási specialista): Örökségvédelem digitalizálás a gyakorlatban

 • 14.45–15.00
  Kérdések

Szerzeményezési gyakorlatok a felsőoktatási könyvtárakban

A szekciót moderálja: Ézsiás Anikó.

 • 13.00–13.15
  Kiss Gábor (MATE EKL, könyvtárigazgató): A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem könyvtári hálózatának beszerzési gyakorlatai

 • 13.15–13.30
  Hoczopán Szabolcs, Nagy Anita, Puskás Nikoletta (SZTE Klebelsberg Könyvtár Tartalomszolgáltatási Osztály, osztályvezető; Szakreferensi Osztály, osztályvezető; Állománygyarapítási Osztály, osztályvezető): Dokumentumbeszerzési gyakorlatok az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

 • 13.30–13.45
  Székelyné Török Tünde (ELTE EKL Gyűjteményszervezési Osztály, osztályvezető): Szerzeményezz okosan! Az ELTE könyvtárainak gyakorlata

 • 13.45–14.00
  Matolay Katalin, Csirmazné Rezi Éva (OSZK Gyűjteményszervezési Főosztály, főosztályvezető; Kötelespéldány- és Kiadványazonosító-kezelő Osztály, osztályvezető): Az új kötelespéldány-rendelet alkalmazása a gyakorlatban

 • 14.00–14.15
  Janzer Frigyes (Prospero Könyvei Kft., ügyvezető): Jó és rossz gyakorlatok a külföldi nyomtatott könyvek beszerzésében

 • 14.15–14.30
  Czeglédi Éva (ProQuest, senior account manager): Rialto – egyablakos szerzeményezés az Almára épülve

 • 14.30–14.45
  Gál Tibor (KEF, kormányzati logisztikai igazgató): A KEF sajtótermékellátási szolgáltatásai [munkacím]

 • 14.45–15.00
  Simon Lőrinc (Könyvtárellátó Nonprofit Kft., értékesítési vezető): Állománygyarapítás támogatása, hogyan lesz a könyv könyvtári dokumentum

Választható programok

 • 15.00–16.00
  Kerekasztal-beszélgetés a meghívott szolgáltatókkal  (KEF, KELLO, ProQuest, Prospero)

 • 15.00–15.40
  Az EKL restaurátor-műhelyének bemutatója (1. csoport) – betelt a létszám

 • 15.00–15.40
  Tripont Foto Video Kft.: workshop a multispektrális képalkotásról (1. csoport) – betelt a létszám

 • 15.45–16.25
  Az EKL restaurátor-műhelyének bemutatója (2. csoport) – betelt a létszám

 • 15.45–16.25
  Tripont Foto Video Kft.: workshop a multispektrális képalkotásról (2. csoport) – betelt a létszám

Absztraktok

Az előadások absztraktjai a következő linken érhetők el:
https://konyvtar.elte.hu/hu/absztraktok-hagyomanyok-es-kihivasok-2022

Regisztráció

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát 2022. augusztus 29-én 12 óráig jelezze a következő űrlap kitöltésével:
https://konyvtar.elte.hu/hu/jelentkezes-hagyomanyok-es-kihivasok-2022

Támogatók

A konferencia az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány, az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma (EKK), az MKE Társadalomtudományi Szekció, az MKE Tudományos és Szakkönyvtári Szekció, a ProQuest, a Qulto, a Softlink és a Tripont támogatásával valósul meg.

EKA logó

EKK logó

MKE logó

Monguz logó


ProQuest logó

Qulto logo

Softlink logó

Tripont logó

 

 

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Múzeumok Őszi Fesztiválja az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 2022. október 3. és 2022. november 13. között Janus Pannonius a humanizmustól a barokkig – Válogatás az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményéből címmel kiállításunk megtekintésére invitáljuk a tudományok és könyvek kedvelőit. Vendégeink részt vehetnek az Eötvös-kiállítás interaktív tárlatvezetésein, Kovács Ádám gitárkoncertjein, restaurátorműhely- és könyvtártörténeti vezetéseken. Muzeális értékű könyveink bemutatói keretében pedig könyvtárunk különleges kiadványaiba nyerhetnek betekintést. A rendezvénysorozatra minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Részletes programterv:

Lapokba zárt titkaink – Könyvbemutató muzeális állományunkból

Muzeális értékű könyveink bemutatói keretében könyvtárunk különleges kiadványaiba nyerhetnek betekintést, mely során feltárulnak régi nyomtatványaink titkai.

Időpontok: 2022. október 3. – 2022. november 13.

péntekenként 16.30–17.00 (kivéve: 2022. október 14. és 28.)

Restaurátor-műhely bemutatója

Restaurátorunk vezetésével a papíröntés és a könyvfűzés technikájából kaphatnak ízelítőt vendégeink. Megismerkedhetnek a könyvfertőtlenítés folyamatával és a régi könyvkötészeti eljárásokkal.

Időpontok: 2022. október 3. – 2022. november 13.

péntekenként 10.00–11.00 és 17.00–18.00 (kivéve: 2022. október 28.)

Könyvtártúra

Könyvtártúráinkon az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár történetéről értesülhetnek vendégeink.

Időpontok: 2022. október 3. – 2022. november 13.

hétfőnként és csütörtökönként 17.00–18.00

Tárlatvezetés az Eötvös-kiállításon

Szeretettel várjuk látogatóinkat Eötvös Loránd izgalmas fizikai kísérleteit és életét bemutató, kicsiket és nagyokat egyaránt megmozgató kiállításunkon.

Időpontok: 2022. október 3. – 2022. november 13.

hétfőnként 18.00–18.45, csütörtökönként 16.00–16.45

Janus Pannonius a humanizmustól a barokkig – Válogatás az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményéből

Kamaratárlatunkon részint a költő itáliai ismerőseihez és írói hagyatékának első felkutatóihoz kapcsolódó nyomtatott könyveket és egy kéziratot, részint műveinek öt különböző, 16. és 18. századi külföldi és hazai kiadását tekinthetik meg az érdeklődők. Mindenkit szeretettel várunk!

Időpontok: 2022. október 3. – 2022. november 13.

hétfő–péntek, 10.00–15.00

Előzetesen a titkarsag@lib.elte.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

 

Koncertek:

Ádám István – Gitárkoncert I.  – 2022. október 7. 18.00 óra

Ádám István – Gitárkoncert II. – 2022. november 11. 18.00 óra

 

Online elérhető programok:

Virtuális kalandozás Eötvös Loránd nyomában (folyamatosan elérhető online program)

Virtuális őszi séták az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban (folyamatosan elérhető online program)

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKSZ, Készítette: Ágai Ágnes