Az OAI kereső a SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya által kifejlesztett szolgáltatás, amely az OAI archívumok tartalmának együttes keresését, böngészését, áttekintését teszi lehetővé. Az szolgáltatás tartalmi felelőse az MTA KIK

A felhasználók számára elérhető szolgáltatások a következők:

  • Egyszerű keresés: szavak, szórészek beírása és esetlegesen egy-két kapcsoló beállítása után futtatható a keresés. Az eredménylistába a keresett szórészek ki vannak emelve. (Részletes leírás)
  • Részletes keresés: tetszőleges bonyolultságú keresőkérdések állíthatók össze egy egyszerű felület segítségével. A keresőkérdéseket regisztrált felhasználóink elmenthetik, és később újra futtathatják. (Részletes leírás)
  • Archívumok böngészése: az egyes archívumok tartalmi áttekintésére nyújt lehetőséget. Látható az archívum mérete, az archívum belső struktúrája (gyűjtemények) és azok méretei, a gyűjtemények tartalma listázható, megtekinthető.

A szolgáltatás nyílt és ingyenes, mind a felhasználók, mind az archívumok részére. A csatlakozni kívánó archívumoknak a tartalmakhoz rendelt metaadatokat kell egy szabványos hálózati protokollon keresztül elérhetővé tenni. Ez a protokoll az OAI-PMH, az Open Archives Initiative (OAI) nemzetközileg elfogadott ajánlása. A metaadatok formátuma lehet az OAI által ajánlott Dublin Core változat, vagy az NDA által kifejlesztett Dublin Core alapú sémák egyike (külön séma van pl. könyvekre, filmekre, műsorszámokra, stb.).

Tartalmi kérdésekben az MTA KIK, technikai problémákkal az MTA SZTAKI DSD keresendő.

Szolgáltató

Tudományterület

Hozzáférés

Tartalom

Formátum

Próbahozzáférés keretében érhető el
nem