„Ami látható, a láthatatlanból állt elő” – Kiadványaink a MaNDA virtuális kiállításán

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár digitalizált muzeális gyűjteményéből állította össze A díszes, a tudományos és a különös: antik könyvillusztrációk és elméletek című tematikus virtuális kiállítását.

A virtuális kiállításon bemutatásra kerülő illusztrációkból fény derül az adott korban elterjedt eszmék és esztétikai értékrendek eredetére.

„Bizonyos korokban a szépséget isteni eredetűnek tartották, és úgy gondolták, a művészek felelőssége, hogy Isten dicsősége a művészeti alkotásokon is megfelelően tükröződjön, így bizonyos mesterműveket különösen nagy felelősségtudattal és nagy gonddal készítettek.”

A teljes cikk itt olvasható el.

Az Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Program (Forum Hungaricum) projekt keretén belül az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár dokumentumaiból több mint 8000 dokumentum került feltöltésre a MaNDA adatbázisba, onnan pedig az Europeana-ba.

A kiállításon felhasználtakon kívül is további muzeális kincseink felfedezéséhez látogasson el az EDIT repozitóriumunk oldalára!