Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Emléktábla-avatás Dr. Czeke Marianne tiszteletére Sopronban

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár is képviseltette magát az intézményünkben két évtizeden át dolgozó, első magyar könyvtárosnő, Dr. Czeke Marianne születésének 150. évfordulója alkalmából a szülővárosában, Sopronban rendezett emléktábla-avatáson.

Biczó Zalán könyvtáros, helytörténész kezdeményezésére a Soproni Evangélikus Egyházközség könyvtárában emlékeztek meg Dr. Czeke Marianne értékes és tartalmas életművéről, melyet életrajzának kutatói, Gráberné Bősze Klára és dr. Fabó Edit ismertettek. A soproni szülőházánál avatott emléktábla előtt beszédet mondott a Magyar Könyvtárosok Egyesülete nevében Gerencsér Judit, az Országos Széchényi Könyvtár általános főigazgató-helyettese, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke. Köszöntőjében Farkas Ciprián polgármester szintén méltatta a tudós könyvtárosnő munkásságát, megköszönve az emléktábla-elhelyezés támogatóinak közreműködését.

Az emléktábla támogatói: Biczó Zalán, a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár könyvtárosa, a Szülőföldünk Egyesület Győr, a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete, valamint a Magyar Könyvtárosok Egyesülete.

Dr. Czeke Marianne életéről és munkásságáról további részleteket honlaphírünkben olvashat.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL