"Könyvtár, ami összeköt"

Befejeződött az Országgyűlés elnöke által idén 5. alkalommal meghirdetett „Könyvtár, ami összeköt” című program. 

Ebben az évben – újításként - a nyolc határon túli és két magyarországi nyertes pályázó mellett kilenc budapesti könyvtár delegáltja is részt vett az eseményeken. Az ELTE Egyetemi Könyvtár nagyon fontosnak tartja a szakmai kapcsolatok építését, a jó gyakorlatok, tapasztalatok átadását nem csak a hazai, hanem a külhoni kollégák vonatkozásában is, így örömmel jelölte Sutócki Kingát, a Gyűjteményszervezési Osztály munkatársát a programba képviselőként.

2015. október 3. és november 7. közötti időszakban a résztvevők számos könyvtárban tettek látogatást. 2015. november 5-én az Egyetemi Könyvtárban fogadtuk a kollégákat, akik a program első részében Kazimir Edit vezetésével épülettúra keretében ismerkedtek a könyvtár és az épület történetével.

Ezután a Tanácsteremben folytatódott a program, Székelyné Török Tünde Gyűjteményszervezési osztályvezető hivatalos köszöntője után:

Elsőként Dr. Knapp Éva, az Egyetemi Könyvtár tudományos ügyekért felelős referense tartott előadást a budapesti Egyetemi Könyvtár állományában azonosított, Pázmány Péter könyvtárából származó kötetekről. Erről a hazai és a nemzetközi vonatkozásaiban is jelentős tudományos kutatásról és eredményéről a Magyar Tudomány 2013. évi 7. számában jelent meg Dr. Knapp Éva tanulmánya. A látogatók az előadás illusztrációjaként a tárlókba kihelyezett eredeti dokumentumokat is megtekinthettek.

Ezután Dr. Kiszl Péter az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet intézetigazgatója, egyben az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány kuratóriumi elnöke a „jó gyakorlatok” átadásának szellemében arról beszélt, hogy egy alapítvány miként tudja támogatni a könyvtárat a hatékonyabb, eredményesebb működés érdekében. Igen nagy érdeklődésre tartott számot előadásának másik témája, a magyarországi könyvtárosképzés bemutatása, melyben felhívta a figyelmet a jelenlévők számára érdekes képzési lehetőségekre és a határon túli hallgatók ösztöndíj támogatására vonatkozó pályázatra.

Végül az Egyetemi Könyvtár munkatársa Cséka György tartott bemutatót a könyvtár különleges dokumentumaiból. A jelenlévők többek között megtekinthették Vesalius: De humani corporis fabrica...1552-es kiadású művét, az Illustrated London News, Panorama of the River Thames in 1845. című kiadványt vagy az 1803-ban megjelent Voyage pittoresque de Constantinople et des rives du Bosphore címűt.

Az öthetes program főbb állomásairól Sutócki Kinga kollégánk folyamatosan tudósított Facebook oldalunkon. 

Fotók: Acsai János

A kép eltávolítva.

 

A kép eltávolítva.

 

A kép eltávolítva.

 

A kép eltávolítva.