Mappae Comitatuum Transylvaniae – Könyvbemutató a Kutatók Éjszakáján az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, valamint a kolozsvári Iskola Alapítvány Kiadó sikeres együttműködésének eredményeként napvilágot látott reprezentatív térképtörténeti kiadvány bemutatójára invitáljuk az érdeklődőket 2021. szeptember 24-én 16.00 órától a Kutatók Éjszakája alkalmából. A szerző, Bartos-Elekes Zsombor előadását kerekasztal-beszélgetés követi a kötet közreműködőivel (moderátor: Tamás Sándor).

A Mappæ Comitatuum Transylvaniae címen megjelentetett mű a könyvtárunkban őrzött Hevenesi Gábor jezsuita tudós kiemelkedő értékű gyűjteményének 91. kötetében található, Erdély vármegyéit, székeit és vidékeit megörökítő, 17. század végi kéziratos térképek tudományos igényű feldolgozása. Jelen kötet elsőként teszi közzé a 18 erdélyi (és partiumi) térképlapot, amelyek sokkal részletesebbek, mint a korábbi térképek, ezért forrásértékük rendkívül jelentős. A térképek szerkezetéről, tartalmáról, készítésük hátteréről szóló kísérő tanulmány három nyelven (magyar, román, angol) olvasható, melyet egy precízen összeállított névmutató tesz teljessé.

A kötet mellett az eredeti térképlapokat is bemutatjuk, ezáltal betekintést nyerhetnek a könyvtárunkban őrzött páratlan értékű muzeális anyagunk kis szeletébe is.

A kiadvány a helyszínen megvásárolható. A könyvbemutatót élőben közvetítjük, melyhez Facebook-oldalunkon csatlakozhat a rendezvény napján. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Kutatók Éjszakája keretében szervezett rendezvényeinkről az esemény hivatalos oldalán és honlapunkon talál további információt!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL