Minőség az egyetem könyvtáraiban - Könyvtár Café

Novemberben került sor a Könyvtár Café idei második rendezvényére az ELTE ÁJK Kari Könyvtárában. A rendezvényen három kollégánk osztotta meg az érdeklődőkkel külföldi útjuk során szerzett tapasztalataikat.

Kopaszné Szincsok Éva Ildikó, a BTK Néprajzi Intézet Könyvtárának munkatársa a velencei Ca’Foscari Egyetem könyvtárait látogatta meg. Az egyetem négy kara az ELTE szervezeti felépítéséhez hasonlóan a város különböző részein helyezkedik el, az épületeikben kedvezően ötvözik a régi és modern belsőépítészeti megoldásokat. Kollégánknak lehetősége nyílt az egyetem digitalizálási projektjét megismerni. A könyvtárak megjelenése és szolgáltatásai elsődlegesen a hallgatói elvárásokhoz igazodik. Az egyetem digitalizálási projektje is bemutatásra került.

Második előadóként Virág Gabriella, az Egyetemi Könyvtár és Levéltár Informatikai és Fejlesztési Osztályának munkatársa, a Belgiumban megtartott Open Access Erasmus Staff Weekről számolt be az érdeklődőknek. University of Liège által szervezett programon az egyetem open science, open access, open data-hez kapcsolódó stratégiáját ismerhette meg. Az intézményben a könyvtárosok és az oktatók között szoros az együttműködés, az általuk létrehozott négy adatbázis esetében a könyvtáros mellett egy-egy oktatói felelős is részt vesz a koordinációban. A repozitóriumuk (ORBI) az EDIT-hez hasonlóan szintén dSpace alapú, és egyben adatbázisként is funkcionál.

Végül Szőke Dániel zárta előadásával a rendezvényt. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Könyvtárának munkatársa finnországi tapasztalatairól számolt be. Tampere-ben látogatott meg egyetemi könyvtárakat, ahol ma már nem a könyvek, hanem a felhasználók játsszák a főszerepet. A berendezések és a kiterjedt, szellős olvasói terek elrendezése felhasználóbarát. A könyvtárak épületében önkölcsönző rendszer működik. Sok helyen találhatók csoportszobák, amelyeket a hallgatók szabadon használhatnak. Az egyetemek open access stratégiával rendelkeznek, az oktatók munkáját a könyvtárosok jelentős mértékben támogatják.

Az előadások után az érdeklődők további kérdéseket tehettek fel, és lehetőség nyílt a bemutatott jó gyakorlatok szakmai megvitatására is.