Minőség az egyetem könyvtáraiban - Minőségügyi érzékenyítő tréning

A K21 Minőségirányítási Koordinációs Bizottság 2020 februárjában minőségügyi tréninget szervezett a fiatal és a közelmúltban belépett kollégák részére. A program célja a minőségfejlesztési intenzív munkálatokba új munkatársak bevonása, hogy a minőségirányítási módszerek és tevékenységek iránti elkötelezettség minél szélesebb körben valósulhasson meg.

A projekt szakmai előkészítése megfelelő elméleti felkészültséggel és a könyvtári minősítési eljárásban tapasztalattal rendelkező szakértő bevonásával történt, aki a K21 célkitűzésének megfelelő tréningek tartásában is jártassággal bír.

A tréning során a minőség és a benchmarking fogalmával, a minőségirányítási rendszerekkel, minőségmenedzsmenttel, az Egyetemi Könyvtári Szolgálat minőségpolitikájával, küldetés- és jövőképével ismerkedtek meg a résztvevők. Lehetőség nyílt az önértékelési modellek és a jelenleg formálódó teljesítményértékelési rendszer részleteinek, a vezetői funkcióknak és a tervezési tevékenységeknek a felvázolására, valamint egy személyiségi teszt kitöltésére és értékelésére. A gyakorlatorientált képzésen közreműködő kollégák az evaluáció alkalmával hasznosnak ítélték és pozitívan értékelték a négy közösen töltött napot.