A pontosság bűvöletében. Eötvös Loránd élete és munkássága - Kiállítás az Eötvös Loránd jubileumi év alkalmából

Kiállítás az Eötvös Loránd jubileumi év alkalmából az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

 

Interaktív időutazásra invitálunk minden érdeklődőt a 19. század egyik legizgalmasabb személyiségének életébe!

A tárlat 2019. november 23-án (szombat) ingyenesen látogatható.

Regisztrálni itt lehet!

 

Eötvös Loránd Tudományegyetem. Egy hosszú múltra vissszatekintő intézmény, amely 1950 óta viseli Eötvös Loránd nevét. De ki volt Eötvös és miért volt érdemes arra, hogy az ország legrégebbi és egyik legnagyobb egyetemének névadójává váljon?

Halálának 100. évfordulóján rendezett kiállításunkban erre a kérdésre keressük a választ. 

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban az Eötvös-emlékév keretében nyíló kiállítás fő törekvése bemutatni Eötvös Lorándot, az embert. Az ő sokoldalú személyiségét, hiszen hegyet mászott, fényképezett, részt vett a politikai életben, megreformálta az oktatást, de elsősorban tudós és tanár volt. Fizikusként arra törekedett, hogy tudományát ne csak a magyar, hanem a nemzetközi tudományos életben is elismerjék, egyetemi tanárként pedig azt szerette volna elérni, hogy tanítványai ne csak a tényeket ismerjék meg, hanem a tudományos gondolkodásmódot is elsajátítsák. Mindent megtett azért, hogy a középiskolai és az egyetemi oktatás színvonalát minél magasabbra emelje. Munkájának eredményességét bizonyítja, hogy kísérleti eszközei, mint az 1890-ben készített Eötvös-inga, valamint a fizikaoktatás során használt demonstrációs eszközei, mint a súlyos pörgettyű, a forgó abroncs és a Newton-bölcső, a mai napig használatban vannak, kipróbálhatók a kiállításon. Hegymászásairól, terepi méréseiről és Budapest 19. század végi átalakulásáról készült térhatású sztereófényképei pedig a mai kor nézői számára is sok felfedezést tartogatnak.

A kiállítás Eötvös családi örökségén, életútján és fizikai kísérleti eszközein keresztül enged bepillantást egy tudós tanár életébe, tudományos eredményeibe és gondolkodásmódjába, valamint az ezek mögött megbújó mindennapokba.