Új év, új adatbázisok

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program keretein belül 2017-ben számos új adatbázis került beszerzésre. Ennek köszönhetően az ELTE IP-területén a neves angol kiadó, a Cambridge University Press kurrensen megjelentetett folyóiratai váltak elérhetővé. A gyűjtemény több mint 300 teljes szövegű folyóiratot tartalmaz bölcsészet-, társadalom-, természettudományi és műszaki tudományok területein. A ProQuest cég által szolgáltatott SciTech Premium Collection közel 9200 kiadványt, konferenciaanyagokat és bibliográfiákat is feldolgozó természettudományos és műszaki adatbázisa szintén szabadon használható.

Az egyetem polgárai számára 2017 végéig ugyancsak elérhető a The Philosopher's Index with Full Text közel 220 teljes szövegű folyóiratot összegyűjtő anyaga, mely a metafizika, vallásfilozófia, etika, esztétika és politikafilozófia témaköreibe kalauzolja olvasóit.

Azok számára, akik az olvasás helyett inkább az audiovizuális tartalmakat helyezik előtérbe, az Alexander Street: Academic Video Online több ezer órányi néznivalót kínál a művészet, pszichológia, egészségtudomány, gépészet, társadalomtudomány, történelem, zene és természettudomány legkülönbözőbb területeiről. Egyéni regisztrációt követően saját lejátszási lista készíthető, sőt a videóvágás funkciója is letölthető.

Az EBSCO által szolgáltatott ATLA (American Theological Library Association) Religion Database with ATLASerials vallástudományi adatbázis 300 teljes szövegű folyóiratot, összesen kb. 600 ezer cikk rekordját, 1 800 indexelt folyóiratot és 300 ezer könyvrekordot tartalmaz. A 19. századig visszanyúló állomány, 60 különböző nyelvterületről gyűjti a vallástudománnyal, antropológiával, etikával, filozófiával és egyháztörténettel kapcsolatos dokumentumokat. Az adatbázisban elérhető tartalmak listája megtalálható itt, további információt az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program hivatalos oldalán talál.
Az adatbázis elérhetősége: http://search.ebscohost.com/

2017-ben elérhető a Clarivate Analytics és Thomson Reuters interaktív tudományos adatbázisa, az InCites. Az adatbázis használatához egyéni regisztráció is szükséges. A Web of Science adattartalmára épülő InCites segítségével összehasonlítható a világ tudományos intézményeinek a teljesítménye. Használata során utánakereshetünk a legtöbbet idézett publikálónak, a leggyakrabban idézett tudományterületnek és az intézmények közötti együttműködéseknek. Az adatbázisról további információt találhatnak az EISz hivatalos oldalán. Az adatbázis közvetlen itt érhető el.

Az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatása (MeRSZ), 2017-ben korlátozások nélkül érhető el minden ELTE-polgár számára, Shibboleth azonosítással akár otthonról is szabadon böngészhető. A MeRSZ egy folyamatosan bővülő, magyar nyelvű digitális anyagokat szolgáltató gyűjtemény. Az adatbázis kényelmes keresési lehetőségeket, tematikus böngészést, könnyű hivatkozáskezelést biztosít felhasználói számára. A gyűjtemény teljes szövegű kézkönyveket tartalmaz többek között a biológia, filozófia, irodalomtudomány, földrajz és pszichológia tudományterületeiről. A MeRSZ-ben megtalálható dokumentumok listáját, valamint az adatbázis funkcióinak részletes leírását az Akadémiai Kiadó hivatalos weboldalán találhatják. Az adatbázisról további információ az EISz hivatalos oldalán is található. A MeRSZ közvetlenül ezen a linken érhető el.

2017 júliusáig hozzáférhető az Elsevier által szolgáltatott Pathway Studio adatbázisa. A molekuláris biológiával és genetikával foglalkozó adatbázis bárki számára elérhető, azonban a keresések mentése érdekében, a szolgáltató egyénenkénti regisztrációt kér a felhasználóktól. Az adatbázis a Pathway Studio honlapján érhető el.