MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA AZ ELTE-N

Megjelenés ideje
Megjelenés helye
elte.hu

Megjelenés formátuma

Megjelenés fajtája

Intézmény

Terjedelem

Téma

Nyelv

Hatókör

Forrás helye
https://www.elte.hu/content/muzeumok-ejszakaja-az-elte-n.e.15012
Szövegrész

"Az ország egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján rendezik – immár huszadik alkalommal. Mintegy 400 intézmény közel 2000 programmal készül a kerek évfordulóra, köztük az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, valamint az ELTE Természetrajzi Múzeum is.  

ELTE EGYETEMI KÖNYVTÁR ÉS LEVÉLTÁR

A könyvtárpalotában délután 15:00 órától egészen éjfélig fogadják az érdeklődőket. Az esti programsorozatot 18:00 órától az ELTE „Eötvös” Művészeti Együttes vonósnégyesének meglepetéskoncertjével nyitják meg. Könyvtári túráikon a látogatók megismerkedhetnek a palota történetével, betekinthetnek a műemlékraktárba és a könyvtári kulisszák mögé. A könyvtár restaurátorának vezetésével a papíröntés és a könyvfűzés technikájából kaphatnak ízelítőt az érdeklődők, a könyvfertőtlenítés folyamata és a régi könyvkötészeti eljárások mellett. „Fu magh kit az patikaba ugian sesamusnak hinak” címmel 19:00 órakor rendezik az orvoslással kapcsolatos könyvek kiállításának megnyitóját. A Perczel-glóbuszt 20:00 órától mutaják be: az első világtérképműnek számító, 1881-ben a velencei Nemzetközi Földrajzi Kongresszuson első díjjal kitüntetett óriásgömb, nagyságát tekintve, 127,5 centiméteres átmérőjével és 10 milliós méretarányával egészen 1965-ig a legnagyobb magyar földgömb volt hazánkban. A Perczel-glóbusz egykorú hasonmásából három példány készült, melyek közül egy az Országos Széchényi Könyvtárba, egy a miniszterelnöki irodába, egy az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatói szobájába került. Az éjszakai barangolást 20:30 órakor és 22:00 órakor kezdődő gitárkoncertekkel színesítik Ádám István gitárművész előadásában. A rendezvényen tárlazvezetésekkel látogatható az Eötvös-kiállítás is.  

Részletes program
Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)

ELTE TERMÉSZETRAJZI MÚZEUM

Látogathatók a Múzeum különleges tárlatai: a Biológiai és Őslénytani Kiállítás és az Ásvány- és Kőzettár is. A gyerekeket várja a Lengemesék világa, a felfedező feladatlappal 14:00 és 19:00 között barangolhatnak, 16:00 és 18:00 órakor pedig Berg Judit mesél a Piramisban: egy gólyás mesét hallhatunk a készülő, legújabb Lenge-kötetből. Szó lesz a modern vizsgálati eszközökről az antropológiában: Kiss Krisztián biológus doktorandusz előadásában bemutatja, hogy az elmúlt évtizedek technológiai fejlődésének köszönhetőn milyen új távlatok nyíltak meg az antropológiai és paleopatológiai kutatásokban. Izgalmas programmal készülnek az Ásvány- és Kőzettárban is: Hegyesi Eszter Bernadett mesterszakos geológus hallgató vezetéssel és előadással egybekötött UV (zseblámpás) vezetést tart a világító ásványok között. A Piramisban kiállítási tárgyakon keresztül Török Júlia Katalin biológus mutatja be, milyen állat rejtezik a legendás egyszarvú és más képzeletbeli lények mögött. Szó lesz arról, hogyan keletkezik az igazgyöngy, a bíbor és sok más, a történelem során az ember gondolatvilágába beivódott legenda, fogalom, vagy használati tárgy. A múzeum munkatársai gipszfestéssel, karátméréssel várják a kreatív gyerekeket, készülhet pietra verde, azaz kőberakásos kép is. 

Részletes program
Helyszín: ELTE Természetrajzi Múzeum (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A és C)

A programokra a felnőtt karszalag 2200 Ft-ba, a gyermek (érvényessége 6–18 éves kor között) karszalag 1000 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes, a belépőjegyek a résztvevő intézményeknél és online is megvásárolhatók."